Azt az igen költői és fotogén jelenséget, amikor a fák legfelső ágai nem érnek össze, angolul crown shyness-nek, azaz szó szerinti fordításban korona félénkségnek nevezik. A 1920-as évek óta kutatják, hogy miért nőnek így egyes fajok, de egyelőre biztos megoldás nem született.

Ha az eukaliptusz, a szitka luc és a japán vörösfenyő erdőkben az ég felé nézünk, akkor egy egyedülálló jelenséget tapasztalhatunk: a fák legfelső ágai nem érintkeznek egymással. Ez az erdei lombkoronában olyan törésszerű mintákat eredményez, amelyek tökéletesen körvonalazzák a fák feltűnő sziluettjeit. Ezt a fajta növekedést az a világ minden táján megfigyelhetjük, környezettől függetlenül kialakul bizonyos fajtánál, csodás formákat és kanyargós folyosókat rajzolva az égre.

Forrás: flickr.com

Nem tudni biztosan, hogy miért alakul így, de számos tudós több hipotézissel állt elő.  Az egyik lehetőség az, hogy egyszerűen ez teszi lehetővé az évelő növényeknek, hogy optimális fényt kapjanak a fotoszintézishez, de a legjelentősebb mondott elmélet szerint a rések megakadályozzák az invazív rovarok elterjedését. Bármi is az oka, fotogén jelenség, az biztos.

Forrás: wikipedia.com

Forrás: flickr.com

Forrás: wikipedia.com

Forrás: mynatureexperiences.wordpress.com

 

Kiemelt kép: wikipedia.com



Címkék: