Már 10 év telt el azóta, hogy először felbukkant az Ecocapsule, azaz az Ökokapszula terve, most viszont elindult a gyártás, sőt az értékesítés is. A pozsonyi székhelyű tervezők egyelőre csak 50 db, bárhol telepíthető intelligens, önellátó kis lakást értékesítenek az EU-ban, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában, de a a tömeggyártás is hamarosan megindul. És hogy miért is olyan menő ez kis ház? Mert képes önmaga fenntartására mindenféle külső energia felhasználása nélkül. És mert baromi jól is néz ki.

Az Ecocapsule sok mindent tartalmaz, ami igazán fenntarthatóvá teszi az épületet: saját energiát állít elő a beépített napelemekkel és szélturbinával, és képes összegyűjteni és szűrni a saját vízét is, mindezt a legmodernebb technológiával. Az üvegszálból és acélból készült szerkezet nem csak önfenntartó és masszív, de igen kényelmes méretű is: majdnem 5 méter hosszú, több mint 2 méter széles és a szélturbinával együtt közel 5 méter magas. A két, teljesen feltöltött víztartállyal együtt 1650 kilogrammot nyom.

Forrás: ecocapsule.sk

És nem mellesleg gyönyörű is: a letisztult külső elősegíti a vízgyűjtést, miközben biztosítja az optimális energia felhasználást, a belső kialakítás pedig sok természetes fényt enged be. Matej Gyárfáš, a ház tervezője szerint az Ecocapsule szélturbinája 750W, míg a beágyazott napelemek 880W tiszta energiát termelnek. Az energiát egy 9kWh kapacitású akkumulátor tárolja, de a ház külső áramforrásra is csatlakoztatható, ha szükség van rá. Az kapszula két fő részére kényelmes, pótkocsival egyszerűen szállítható.

Az első legyártott egységet a pozsonyi UNIQ épület tetőjére szállították. A mini házakat eredetileg olyan átmeneti otthonnak tervezték, ami hosszabb ideig a természetben marad, pl. tudósok, fotósok, turisták számára tökéletesek. De a könnyű mobilitás, az energiafüggetlenség kibővítette a felhasználás lehetőségét.

Forrás: ecocapsule.sk

Mivel gyorsan szállítható és felállítható, gyors reagálási helyzetekben  kiválóan bevethető, ahol pedig az infrastruktúra sérült, ott kis erőműként és vízszűrőként is használható. Telepíthető háztetőkre, üres városi telkekre, vagy a természet közepén is, lakóházként, hotelként vagy kutatóállomásként is lehet használni.

Az első 50 darab mindegyike 89 000 dollárba kerül, de a későbbiekben a gyártó az ár csökkentését ígéri.

Via Inhabitat.

Forrás: ecocapsule.sk



Címkék: