Erős, mint az acél, de hatszor könnyebb, ráadásul hajlítható és formázható is egyszerre? És mindez egy faanyag? Igen, a Maryland Egyetem kutatói egy úgynevezett “szuperfát” hoztak létre, amely erősebb, mint sok titánötvözet. Egy eljárással drasztikusan megnövelték a faanyag sűrűségét, ezáltal sikerült az erejét a hagyományoshoz képest megtízszerezni.

A kutatócsoport vezetője, Teng Li a ScienceDaily-nak nyilatkozott az új anyagról: “Tízszer több energiára van szükség ahhoz, hogy eltörjük, mint egy természetes fánál. A folyamat elején pedig még hajlítható és formázható is. ” A szuperanyag létrehozásához a kutatócsoport először nátrium-hidroxid és nátrium-szulfit keverékében hevítik a fát, majd a ligninnel és a hemicellulóz részleges eltávolításával forrón préselik, ezzel megtörik a sejtfalat. Az így kapott sűrűség biztosítja az anyag elképesztő erejét. “Ez a fa használható autókban, repülőgépekben, épületekben – minden olyan helyen, ahol egyébként az acélt használják” – jelentette ki Liangbing Hu Hu, a kutatócsoport tagja.

A megnövelt sűrűséget remekül bemutatja ez a videón, amin egy lövedéket állít meg az új szuperfa.

A kutatók szerint ezzel az eljárással ráadásul nincs szükség annyi keményfára, így a puhább faanyagot adó, a környezetet kevésbé terhelő fákból is remek keményfa állítható elő.

Kiemelt kép: University of MarylandCímkék: