Három fok és szakadó eső fogad, mikor az üzletéhez érek. Még nem ért ide, ezért van időm egy kis sétára a Pauler utcában. Csak egy sarokra van a nappal is kivilágított, híres Déryné Bisztró, közelében exkluzív kávézók, csokoládébolt, no és a Budai Vár. És míg felüdülök a látványban, Bereznay Tamás szuperséf is elbicajozik mellettem, hogy milyen fess élőben! Máris imádom, hogy Németh Attila új virágszalonja éppen itt nyitott meg. Be is ülök az egyik kávézóba, ahova végre megérkezik.

Bevallom, a közösségi médiában figyeltem fel Németh Attilára. Olyan csokrokat és virágkompozíciókat készít-, majd tesz fel az Instára és a Facebookra, hogy azt vettem észre, az utóbbi néhány hónapban többször is tőle loptam képet a telefonom hátterének. (Mamám, ugye legális..?) Annyira nagystílűek, elegánsak és mégis természetközeliek a csokrai, hogy a legrémesebb napomat is képesek feldobni pusztán a látványukkal.

De mit tud ez a fickó?

Hogy vaan ízlése és tehetsége, nem vitás. Gyakorlata, na igen, közel a negyvenhez már abból is bőven jutott neki, mégis meglepően friss, ötletes kompozíciói miatt régóta folyamatos állócsillaga a hazai virágkötő szakmának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hírességek, politikusok, a legnagyobb és/vagy legtrendibb cégek sora, akiket évek óta kiszolgál. Minderről azonban olyan szerényen nyilatkozik, hogy kicsit el is bizonytalanodom, mert már reggel óta hegyeztem a tollam a névsor miatt…

Magas, jóképű srác, de a keze elárulja, hogy nem tollat fog egész nap a kezében. Nekem tetszik ez a megcsinálom-hozzáállás. Ahogy beszélgetünk be is bizonyosodik, nem fél a munkától akkor sem, ha a virágkötők között elfoglalt helyét nézve, akár hátra is dőlhetne. Nem teszi. Ő jár a piacra hajnalban virágért, ő is ugyanúgy bent áll a pult mögött az üzletben és a telefont is felveszi. Mert számít. A nevével fémjelzett alkotások nem csak egy brand részei, azokban tényleg benne van a keze munkája és kreativitása mindamellett, hogy gyakornokai és munkatársai kellő teret kaphatnak a kibontakozáshoz, amit fontosnak tart.

Ez az üzlet október végén nyitott, alig néhány hónapja költözött a pesti oldalról Budára. Arrafelé bizonyára sokan hiányolják, ugyanakkor elmondása szerint igazán megérte az üzlet kialakításával járó herce-hurca. Jönnek utána korábbi kuncsaftok és újakat is szép számmal szereztek már. Láthatóan nem izgul amiatt, hogy lesz-e elég megrendelés, szájról szájra járó hírében hisz, nem is nagyon költ marketingre.

Ugyanakkor nem ül a babérjain. Látványos fotós projektekben vesz részt más kreatív szakmák érdekes alakjaival, amik eredményei szerintem bármelyik nemzetközi divatmagazinban megállnák a helyüket, laikusként meg persze csak néztem, mint Rozi a moziban. Ilyen színvonalat ritkán látni, ő meg simán a telefonjáról elővarázsol tízet.

Most február 21-én  pedig megtartja hagyományos, ám minden évben vadonatúj virágkötészeti bemutatóját a Flora Hungárián (a nagybani virágpiacon), amire nem csak tanulók és kezdők, hanem gyakorlott virágkötők is járnak minden évben, hogy ihletet merítsenek Attila kreálmányaiból. Az ideire már több százan regisztráltak, Attilát láthatóan nagyon felvillanyozza a téma. Készülnek rá nagyon Sándor Anitával, aki hosszú évek óta fontos harcostársa, kollégája akkor is, ha az üzletek neve és helye változik. A két évvel ezelőtti bemutató videóját érdemes megnézni, az ember el sem tudja képzelni, milyen szintek léteznek ebben a szakmában is.

Nekem, gyakorló virágnevelő- és szaporítónak, az tűnt fel elsőre a munkáiban, hogy virághasználatában nagyon bátor. A kerti és réti virágok sőt, egészen meglepő természetes anyagok is ugyanolyan jelentős szerepet kapnak a kompozícióiban, mint a nagy klasszikusok a virágboltokban. A művészi forma és színválaszték pedig már csak hab a tortán, ha engem kérdeztek.

Tény, hogy sűrűn jár külföldre, főleg Nyugat felé, ahol biztonsággal tájékozódik új trendek, formák vagy az alapanyagok fejlődése felől, de a dolog talán onnan ered, hogy eredetileg kertészeti vonalon indult a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolában, így talán több ismerettel rendelkezik a növényekről, mint a többi virágkötő és mer vásárolni, rendelni abból is, ami másoknak (még) ismeretlen.

Ebben az iskolában biztatták először és figyeltek fel jó ízlésére, majd küldték először virágkötő versenyekre is, amiket megnyerve döbbent rá, mekkora élvezet azt csinálni, amibe beleadhatja művészi énjét. Később, gyakorlati helyén és későbbi munkahelyén, Imre Katinál örült csak igazán, amikor felismerte, hogy mély vízbe dobva is megállja a helyét. Láthatóan hálás is érte mesterének. Közben Európa Kupát és további magyar versenyeket is nyert, lépdelt egyre feljebb, az önállósodás útján, sorra jöttek a nagyobb feladatok is. Tengernyi szállodai- és rendezvénydekoráción túl, díszítette már ötször a Operabált Lakatos Márkkal és sok hírességet, például Jeremy Irons feleségét vagy Eszenyi Enikőt is megörvendeztette már. Nem is tudom, van-e feljebb a virágkötő szakmában, lenne-e még nagy vágya, mert szerinte minden megbízásban megtalálja a kihívást. Azért unszolásomra  csak előjön eggyel: „talán a bécsi, nagy Újévi Koncert azért olyan, amit óriási lenne megcsinálni!”

Február elején nem hagyhatom ki a nagy Valentin napi kérdést. Mi többnyire a virágboltok ünnepének ismerjük, biztos ők is roskadozni fognak a piros virágoktól és a tülekedő vásárlóktól. De mivel készülnek pontosan? Nos, pirossal nem. „Már csodás, előhajtatott, hagymás tavaszi virágválaszték van elérhető áron. És nem csak szépek, illatoznak is! Közeleg a tavasz, kár lenne kihagyni. Mi meglepjük majd az üzletbe belépőket és romantikus, tavaszi hangulatú kompozíciókkal mehetnek haza a kedvesükhöz!”

Szépen mennek még a trendi, dobozba tömött „csokraik”, mostanában főleg pasztell és szürkés árnyalatokban, és túl vannak az idei első menyasszonyi csokron is. De február van, a java csak ezután jön, tavasszal például szépen jönnek majd az esküvőre készülők, és várhatóan november elejéig biztosan nem fognak unatkozni. Persze ez nem jelenti azt, hogy a betoppanóknak ne lenne esélye, úgyhogy májusban majd úgy intézzük, hogy a férjem épp arra járjon a névnapomon…



Címkék: