Minden csóró titkon babusgatott vágya, hogy különleges, és drága növényei is legyenek a kertben. Hiszen ki ne szeretne fás bazsarózsát, kúszó hortenziát vagy tömött virágú David Austin rózsát? Na ugye. Azonban a kertészkedés drága mulatság, és e közhely bizonyításául elég bemenni egy közeli kertészetbe vagy fellapozni a Csodakert magazin tervező rovatát, ahol sok százezer forintból lehet csak összehozni a legegyszerűbb előkertet is.

De sebaj! A csóróknak ezer praktikája van arra, hogyan kerüljék meg az átlagos beszerzési lehetőségeket.

Tanulj egy kicsit a növények szaporításáról!

Ha tudod, melyik növényt hogyan lehet szaporítani, saját magad állíthatsz elő új növényeket otthon. Nem zseniális? Mert küldhet neked ajándékba bárki egy csomó virágmagot, ha gőzöd sincs, mikor mit tegyél vele, igaz? Nincs más megoldás, tanulni kell, és nem csak a növények igényeiről (jól fogja-e magát érezni a kertemben?), hanem a szaporítási módokról is. Csóró vagy, de tudatlan ne legyél! Áhh, nem kell 30 könyvet megvenni hozzá sőt, néha elég egy kis józan ész is, de amíg az megjön, irány a könyvtár, vagy például a dísznövényszakértő botanikaland.hu oldal, ahol minden növény tulajdonságai között külön részben szerepel a szaporítás módja is. Én legalábbis rengeteget tanultam és spóroltam általa korábban, amiért igazán hálás vagyok. Itt például kerti hortenziát szaporítottam tavaly, kattints!

Az első képen pillangóvirág kel ki magról, a középsőn erdei csillagfürt magokat gyűjtök be, míg a harmadikon ritka fokföldi ibolyafajtát szaporítok levélről

Na de honnan lesz növényem? Kérjünk, cseréljünk okosan.

Ha már tudjuk, melyik növény szaporodik maggal, tőosztással vagy esetleg félfás dugvánnyal, akkor máris egyszerűbb a csórók élete. Már nem egy egész növényt kell kunyerálnunk a szomszédtól, rokontól, baráttól, hanem csak egy aprócska szaporítóanyagot, amitől mindenkinek jobb a kedve. Mi, csórók, nem tűnünk tolakodónak, és az, akitől kérünk, szintén nem érzi magát kényelmetlenül, főleg, ha van némi cserealapunk.

Nézd csak alább a képet! Ebbe a szanazugi kertbe, ahol kora nyáron jártam, például alig vásárolt valamit a tulajdonos házaspár. Minden növényt cseréltek, szaporítottak, ajándékba kaptak, netes vásárlásból szereztek.

Ha jó ízlés van, minden van

A természetből

Szintén nélkülözhetetlen ez a tudás akkor is, ha a természetből hoznál haza valamit. Tudom, olykor nagy a kísértés, hogy az erdő közepén kiáss egy facsemetét, vagy egy őslevendulásból pár tövet. Ez azonban a legtöbbször nem csak tilos, de nagyon káros is. A helyi ökoszisztémát így megzavarni tényleg nem szép, különösen úgy, ha a kertészetekben is olcsó növényről van szó, pláne, hogy biztosan el is meséled másnak, így aztán a következő alkalommal már ő is kiás néhányat, meg minden rokona… De hazavinni egy kis mellékhajtást, levágni egy pár centis friss ágacskát, vagy magot szedni a pipacsmezőn nem károsító tevékenység, hiszen csak a saját kertedbe szánt mennyiségről van szó. Persze némi önkontroll azért sosem árt. Ha elkap a hév, mindig gondoljunk arra, tényleg elég lesz EGY darab is, mert a kertben, biztonságosan szaporodik tovább (ha jók a körülmények).

A szomszédunk labdarózsája. A tulajdonos az anyjától hozott még egy ágacskát úgy húsz éve. Ma az egész utca gyönyörködik benne.

Piac, helyi közösségek

Hála a néhány évvel ezelőtti legalizálásnak, a piacokon újra megjelentek az anyókák és életrevaló menyecskék saját szaporítású növényeikkel, az „otthon termett felesleggel”. Tudom, a kertészek ilyenkor feljajdulnak pár percre, mert sok a veszélye és sehol a kesztyűs szakszerűség ugye. Igaz, ami igaz, előfordulhat, hogy hazaviszünk egy gombával vagy más bajjal fertőzött növényt, mert ezeket aztán tényleg nem permetezik, de ha résen vagyunk, ennek minimálisra csökken az esélye. Meg aztán, mutasson valaki egy embert, aki egy falusi bolhapiacon átveri a másik helybélit? Nos, mifelénk nem jellemző. Ahhoz túl személyes az egész.

Ahol azonban már nincsenek ilyen piacok, a helyi közösségek háza táján érdemes egy „sétát” tenni. Van helyi kertészklub, hobbista baráti kör vagy jól működő művház? Szuper, lépj be és biztosan találsz növényes cserepartnert, meg kertbarátokat!

Egy fás bazsarózsa fajta a wikimedia képtárából. Nálam abszolút listavezető az álomlistán, de a kertészetekben is ritkán található sajnos..

Az internet bugyrai

Ó, hát ezek remekül fellendítették a kerti növények és szaporítóanyagok feketepiacát. A „feleslegeknek” se szeri se száma és olyan könnyedén hozzájuthatsz olcsón akár egzotikumok szaporítóanyagához is vagy magukhoz a növényekhez, mint porcukorhoz a cukrászdában. Óriási a csábítás. Azonban a megbízhatatlan, ismeretlen források sokszor rejtenek buktatókat, pl külföldről rendelt magokat sajátként adja el, nem a megnevezett növény magját adja el, vírusfertőzött magot ad el (paradicsomoknál pl nagy a veszély!), nem érkezik meg a küldemény.. és a többi. Az én trükkjeim erre pofonegyszerűek, bár nyilván semmire sincs garancia. Először is, veteményesbe valót sosem veszek ilyen forrásból. Amit megeszünk, az legyen ellenőrzött helyről származó vagy saját.

Dísznövény ügyekben már nem vagyok ennyire kényes, ezért rengeteg Facebook csoportban benne vagyok, ahol növényeket, szaporítóanyagot lehet venni vagy cserélni egymással. Ezeken a helyeken hónapokig csak szorgos megfigyelőként vagyok jelen. Kérdezgetek, nézem, kik milyen aktivitással vannak jelen, kiről milyen visszajelzések érkeznek. Egyhamar megtalálni azt a néhány értelmes és megbízhatónak tűnő embert, akitől már merek vásárolni. Így megérte eddig.

Jófogás.hu? Csakis személyes átvétellel.

Nem mindegy, mikor veszed!

Örök igazság, ha kertészeti vásárláshoz folyamodnánk és ebben jó végigkövetni az egész évet. Tavasszal a “frissen” szaporított, még aprócska növényeken legyen a szemed (“otthon úgyis megnő” jeligével), nyár végén a kivénhedt, levirágzott évelőkön, míg ősszel csakis a gyökércsomagolt verziót válasszuk a konténeres helyett, ha a pénztárcánk diktál.

Leértékelték a szottyadt fűszernövényeket a hiperben? A snidling többfelé szedve máris szép lesz tavasszal, és a rozmaring is áttelel, amit aztán szaporíthatsz tovább.

Szezonvégi leértékelések, „mentsmeg” azaz beteg, vagy nem szabályos növények akciózása, készletkisöprések

Ha a pénztárcám mesélni tudna….

Tetszett? Olvasd el a Kerti trükkök csóróknak sorozat előző részét is, a KERÍTÉSEKRŐL itt!



Címkék: