Az emberiség legrégebbi építőanyaga a föld, az ebből készült házaknak minden népnél megvannak a hagyományai. Vietnamban is az ősi technikák közé tartozik a földből és egyéb anyagokból tapasztott házak építése, amihez még a mostani, elsősorban a betonra támaszkodó építőiparban is szívesen nyúlnak vissza.

A Vo Trong Nghia Architects építészeti cég egy modern épületet tervezett, az ősi építészet módszereit is felhasználva. Az építkezéshez a bányákból származó földet tisztítják, szűrik és finomítják, majd cementtel és egyéb adalékanyagokkal keverik össze, mielőtt zsaluzatba tömörítik az anyagot.  A közel 40 centis falak jó hőtartó képességgel rendelkeznek, a belső teret hűvösen tartják, majd az eltárolt hőt a hűvösebb éjszaka folyamán egyenletesen leadják.

Forrás: inhabitat.com

Ez a ház viszont nem csak a hagyományos anyagok miatt különleges, de a homlokzatára ültetett gyümölcsfák sem számítanak szokásos építészeti megoldásnak. (Bár az építész iroda gyakran tervezett fákkal beültetett épületeket és máshol is láttunk már ilyet.) A nagy család számára tervezett 500 négyzetméteres otthon két szinten helyezkedik el, az alaprajza egy nagy H betűt formáz.

Forrás: inhabitat.com

Forrás: inhabitat.com

Forrás: inhabitat.com

 

Kiemelt kép: inhabitat.com



Címkék: