A Business Insider összeállítása meglepő. Mind láttunk már fotókat a Gangeszről, a szemetes-koszos vízben fürdőző gyerekekről, de talán arról, hogy honnan indul ez a folyó, még soha. A szent folyó, amit kristálytiszta gleccservizek táplálnak, a nagyvárosokhoz érve borzasztó átalakuláson megy keresztül és mire a Bengáli-öbölhöz ér, egy összefüggő iszapos szeméthalom lesz belőle.

Érthetetlen, hogy a víz megtisztítása miért várat magára, miért ugyanolyan, sőt egyre rosszabb a helyzet, mint évtizedekkel ezelőtt. Narendra Modi miniszterelnök 2015-ben 3 milliárd dollárt különített el arra, hogy megtisztítsa a folyót, ami 400 millió ember ivóvizét biztosítja. Egy nemrég elvégzett ellenőrzés szerint azonban ennek az összegnek kevesebb, mint a negyedét használták fel a helyzet valódi javítására.

A Gangesz pedig nagyon rossz állapotban van. A városokban a kezeletlen szennyvíz közvetlenül a folyóba áramlik, ahol az emberek főznek, fürdenek és temetkezési szertartásokat végeznek a parton és a vízben. Üzemek és gazdaságok, bőrgyárak, hajógyárak működnek a parton és a működésük során keletkezett veszélyes vegyi anyagokat egyenesen a folyóba vezetik. Az indiai kormány idén komoly célként jelölte meg, hogy javítani fogja a a folyó vízminőségét, de ennek egyelőre semmi nyoma.

Az összeállítás képeiért kattintson:



Címkék: