Hatalmas élmény és fantasztikus látvány lehet, mikor az ember megmássza a Himalája csúcsát, a 8848 méter magas Mount Everestet. Gondoljuk mi, akik még nem jártunk arra. Csakhogy a valaha volt csodás, érintetlen hegységből, az elmúlt évtizedek alatt egy hatalmas nyílvános wc lett.

A hegyet ugyanis évi 15 tonna emberi ürülékkel pakolják meg az arra járó hegymászók és turisták. Igen, jól olvastad, 15 000 kiló szar, ami addig ott figyel dermedten, amíg a helyiek fel nem szedik, és a hátukon le nem cipelik onnan, vagy el nem ássák azt.

A helyzet olyan súlyos, hogy a rengeteg ürülék már a környező folyók vizét is elkezdte szennyezni, hiszen az minden egyes olvadáskor beszivárog a talajba. Persze nem csak kakit hagynak emlékül a büszke csúcshódítók, hanem végtelen mennyiségű szemetet is. 2017-ben például 25 tonna hulladékot takarítottak fel utánuk a helyiek.

Éppen ezért a nepáli és a tibeti kormány minden turistacsoportot kötelez, hogy legalább 8 kiló szemetet vigyenek magukkal távozásukkor. Ha ezt elmulasztják a nepáli oldalon 4000 dollár, a tibetin csupán kilónként 100, azaz 800 dollár büntetés jár.

Csakhogy a szar ettől még ott marad a hegyoldalban, és szépen lassan ellepi a hegyet, mert a nepáliak már alig győzik felpucolni azt. De szerencsére pár éve arra járt Garry Porter, az egykori Boeing mérnök, és olyannyira megdöbbentette, hogy mekkora “szarban van” a Mount Everest, hogy elhatározta, megoldja a problámát.

Megalapította a Mount Everest Biogas Projectet, amelyben önkéntes mérnökök keresik a megoldást a helyzetre. Létrehoztak egy emésztőt, ami képes az emberi ürüléket felhasználható energiává alakítani, különböző baktériumok segítségével. Ezek ürülékkel táplálkoznak, és biogázt állítanak elő, amit a mérnökök képesek “befogni”, és árammá alakítani.

A baj csupán annyi, hogy ezek a baktériumok meleg környezetben érzik jól magukat, ami pedig nem igazán jellemző a Mount Everestre. Legalább 20 Celsius fok kell hozzá, hogy ellássák a nekik szánt feladatot, így a mérnökök most azon dolgoznak, hogy  napelemmel lássák el ezeket az emésztőket, ami képes állandó 20 fokot biztosítani a baktériumoknak.

A helyiek alig várják, hogy elkészüljön az első,  teljesen önkéntes alapon kifejlesztett, adományokból megvalósuló Biogas emésztő, amit jelenleg még laboratóriumi körülmények között tesztelnek. Ha szeretnél többet tudni a projectről, vagy lelkes környezetvédőként, esetleg lelkiismeretes hegymászóként támogatnád a Mount Everest ürüléktől való megtisztítását, azt a Biogas Project oldalán teheted meg.

(képek: Mount Everest Biogas Project)



Címkék: