A biológiailag lebomló műanyag csomagolások körében remélhetőleg felkapott és elterjedt lesz a svéd Tomorrow Machine nevű dizájnstúdió egyik legújabb ötlete. A cég csomagolása természetes és gyorsan lebomló anyagokból készül. A “This Too Shall Pass” fantázianevet kapó termékcsalád olyan tárolókból áll, amik szinte azonnal eltűnnek, amint elfogyott a bennük tárolt termék.

A tervezők a műanyagba való csomagolás olyan alternatívájával álltak elő, amelyet a természet saját csomagolása ihletett: a termékek elsősorban a zöldségek és gyümölcsök héjaira hasonlítanak, és kímélik a környezetet. Olyan természetes anyagokat kerestek, amik elég erősek ahhoz, hogy kibírjanak egy hazautat a bevásárlásból, mindemellett viszont könnyen ki lehet bontani és gyorsan, ártalmatlanul bomlanak le.

A csapat háromféle tárolóval állt elő. Az első egy olyan, ami olaj alapú ételek tárolására kitűnően alkalmas. Ezek egy méhviasz-borításból és egy cukorbelsőből épülnek fel, a kinyitásukhoz pedig úgy kell feltörni őket, mint egy tojást. Amint a méhviasz eltörik, a cukor védtelenné válik a levegővel szemben és azonnal elkezd lebomlani. A lebomlás folyamata felgyorsul, ha víz alá tartjuk a csomagolást, de néhány napon belül akkor is felbomlik, ha nem csinálunk vele semmit.

Az italtároló palackok agaragar tengeri moszatból és vízből készülnek. Hűthető, és nagyjából olyan gyorsan bomlik le, mint ahogy a benne tárolt italok megromlanának – tehát ideális smoothiek, tej, friss gyümölcslé tárolására, amelyeket hamarosan elfogyasztunk. A csomagolást úgy tudjuk kibontani, mint ahogyan a kókuszt szokás, egy lyukat kell ütni a tetejére.

És végül terveztek egy olyan csomagolást is az olyan száraz ételek számára is, mint rizs és magvak. Biológiailag lebomló méhviaszból áll, és a kibontásához egyszerűen meg kell pucolnunk a terméket, mint egy narancsot.

Forrás: Dornob
Kiemelt kép forrása: Tomorrow Machine



Címkék: