Korábban szoktuk csinálni, de az idei márciusi tél kitolta a tavaszi lemosó permetezés idejét. A most következő két hétben viszont bele kell húzni, elő a védőfelszerelést (szemet, kezet mindenképp védjük!), a permetezőt, no és a megfelelő szereket!

A tavaszi lemosás nagyon fontos, meglátásom szerint talán az őszinél is fontosabb. Az év kezdete legyen jó, védjük gyümölcsfáinkat és fás szárú növényeinket az áttelelt kórokozóktól, még rügypattanás előtt. Ha a tavaszi lemosás megtörténik, tengernyi bajtól óvod meg a kerted, no és a termést. Ilyenkor nem egyféle konkrét baj ellen védekezünk, hanem kombináltan, sokféle kártevő ellen.

Az állati, rovarkártevők ellen az olajok segítenek. A fák kérgén vagy kérge alatt és egyéb részeken áttelelt lárvák, peték, vagy kifejlett rovarok komoly mennyiségű olajjal való elárasztása következtében megfulladnak, mert az olajtól nem jutnak levegőhöz. Használhatunk ehhez narancsolajat, napraforgó- vagy paraffinolajat is (az utóbbi kőolajszármazék, úgyhogy inkább az előző kettőt preferáljuk).

Az áttelelt baktériumok és gombafélék ellen rezes készítményekkel védekezhetünk, míg néhány gombafaj ellen a kéntartalom is fontos. Léteznek felhasználásra azonnal kész, folyékony, fentiekre összeállított kombinált szerek, amelyeket a gazdaboltokban könnyedén beszerezhetsz, érdemes ilyet választani, ha még kezdőnek számítasz lemosó-ügyileg.

A lemosó permetezés „lemosó” részét szó szerint kell venni és alapos fürdőzésben kell részesíteni a növényeinket. Mi minden fás szárú növényt le szoktunk mosni, a száraz ágak eltávolítása és metszés után.

Nézz be te is a közeli gazdaboltba és szerezd be lassan a hozzávalókat! Nélkülözhetetlen ez a félórás-egy órás munka a kertben kora tavasszal.

(Kép: wikimedia)



Címkék: