A rózsák metszése sokak számára olyan távoli univerzumnak tűnik, amit még csak meg sem mernek soha közelíteni. Hagyják, hogy évről évre úgy nőjön a rózsabokor, akár a dudva. Persze látni erre is szerencsés példákat sőt, néhány fajtájának jót is tesz, ha békén hagyjuk, ilyen például a nagy termetű, régebbi fajtájú (történelmi) rózsák egy része vagy a futórózsák is. Ám jó, ha tudjuk, a rózsák többsége nagyon szereti a karbantartást és már azért is nagyon hálás, ha csak a tavaszi metszést végezzük el rajta és levágjuk az elhervadt fejeket év közben. Évről évre több virággal jutalmazza meg szorgos gazdáját.

A kertekben legnépszerűbb teahibridnek kimondottan jót tesz, ha tavasszal (még mielőtt kipattannának a rügyek) alapos visszavágásban részesítjük, hiszen az új, idei hajtások végein növeszti csak nagyméretű, csodás virágait. Ilyenkor a metszéssel valójában új hajtások létrehozására ösztönözzük, igen, a kertünk és magunk örömére, ám nem a növény kárára.

Ha kupacoltuk volna a hideg ellen a növény alját, akkor most kézzel húzzuk le róla és terítsük szét, vagy vigyük onnan a földet. Ekkor látjuk már pontosan, van-e elszáradt, elfagyott vagy őrülten vékonyka águnk. Ha igen, azt tőből vágjuk ki az éles, tavaszra felkszített metszőollónkkal.

Ha ezen túl vagyunk, akkor nézzük meg alaposan a növényünket egy lépés távolságból. Nagyjából a kétharmadától lenne jó megszabadulni ilyenkor, ami elsőre drasztikusan hangzik, de ne ijedjünk meg a feladattól. (Nekem legalábbis igazán bevált ez a módszer.) Mindezt úgy persze, hogy a formáját is tartsa: ne legyen féloldalas és ne legyenek befelé, keresztbe növő ágak például.

Az egyik itthoni kedvencem. Az őszi utolsó virágok voltak ezek.

Az ágak visszavágásánál arra ügyeljünk, hogy kifelé néző rügy (abból lesz a hajtás!) felett vágjunk egyetlen, szép ferde vágással, amelyről könnyen lecsuroghat a víz eső esetén, de nem a rügy felé!

A rózsa érzékeny a sebekre, ezért különösen fontos, hogy ne nyiszáljuk életlen ollóval. Ezt köszönöm minden rózsa nevében.

Sok sikert az idei virágözönhöz! (Mert tényleg lesz, ha visszavágod.)

(Főkép: pxhere,



Címkék: