Előző hétvégén Japánra hangolódva kilátogattam a két gyerekkel a Budapesti Füvészkertbe. Családos programnak hirdették és válóban nagyon élvezte mindenki, nem volt unatkozás, menjünkmár féle nyűglődés.

Biztos hallottál már a japán cseresznyefa virágzás ünnepről, a virágok megfigyelését, nézegetését hanaminak hívják. Furcsa egy ünnep ez, ahol a termeszét változását, tavaszi feléledését ünnepelik a japánok már évszázadok óta. Emberek milliói csodáljak az apró virágokat, piknikeznek a fák alatt a családdal, barátokkal. Ilyen a japán lélek, elég a boldogsághoz a termeszét megfigyelése.

A japán média beszámol arról, hogy az ország melyik részen mikor nyílnak a cseresznyefa virágok. Vannak, akik virág mámorban úsznak egy hónapon át. Március végen elindulnak Japán déli részéről észak felé. Délen az enyhébb időjárás miatt hamarabb kezdődik a virágzás, de egy fa csak egy- két hétig virágzik. Ám északra haladva midig el lehet csípni az újabb virágok nyílását, akár kora májusig.

sakura (cseresznyevirág) ünnep már itthon sem új dolog, számos utazási iroda ajánl utakat Japánba cseresznyefa virágzáskor. Ez elég költséges mulatság, a világ másik végen van, amire jó időben felkészülni. De nem kell ilyen messze mennünk ahhoz, hogy mi is megcsodálhassuk a gyönyörű virágokat. Budapesten, a Füvészkertben két hétvégén (2018. ápr. 7-8, 14-15) is láthatjuk a sakurát és ízelítőt kaphatunk a japán kultúrából.

Japán cseresznye virágzása Fotó: Wikimedia Commons, Marie-Lan Nguyen

Bevallom engem minden tavasszal lenyűgöznek a cseresznyefák, leginkább a japáncseresznye látványa,’abból is a Prunus serrulata ‘Kanzan’, az itthoni parkokban többnyire ez fordul elő. Ez az, amelyiknek többszirmú rózsaszín virága van, ellepi az egész fát, a földet is teljesen beteríti a virágzás vége felé. Bőségesen virágzik tavasszal, fajtától függően a virág lehet fehér, sárgászöld, sötét rózsaszín, világos rózsaszín, többszirmú, egyszirmú. A virágok meddők, így termése nem lesz. Gyönyörű fa, szeretnék egyet a kertembe, de kell hozzá egy méretes kert is, akár 8-10 méterre is megnő, széles lombkoronája van.

Mivel idén kicsit megcsúszva ért ide a tavasz, a Füvészkertben még csak a kora tavaszi virágokat láttunk, mint a szártalan kankalin, a védett kökörcsin, a hunyor és persze egy két cseresznyefa. Ebből sajnos nem volt olyan sok, lehet, hogy a következő hétvégére már több fa is virágba borul. Bevallom, én több virágra számítottam, ha már Saskura ünnepre mentünk. De ezen nem sokat méláztam, nem is volt rá időm. Csak kapkodtam a fejem, egyik érdekes program kezdődött a másik után.

Mikor megérkeztünk teljesen jó megérzéssel bementünk az épületbe, ahol alul mindenféle japán csecsebecséket árultak, az emeleten kiállítás – olvastam egy táblán. Felmentünk megnézni. Az egyik szobában japán fegyverek, a másikban Anna Pancireva, orosz képzőművész japán rizspapír sumi-e festményeinek kiállítása volt. Az asztalon pár ecset hevert mutatóban, amit mind a hárman kipróbálhattunk. Segítség kellett hozzá, azt sem tudtuk hogy kezdjük el. Az a rémisztő fehér papír.. de nagyon érdekes volt. A tintát az ecset vége felszívta, de a vastagabb részén nem, így egy ecsetvonással lehetett egyszerre sötét feketéből szürkébe hajló foltok csinálni. Egy kis segítséggel így lett egy japán stílusú virágunk, amit egy tipikus ovis pillangó követett, már segítség nélkül.


A kiállított kepéken minden a megfelelő helyen, harmóniát áraszt. Kigyönyörködtük magunkat és már kezdődött a Bujutsu-kai Kenshin-ryú Távol-keleti Harcművészetek Egyesületének bemutatója. Hárman álltak fel velünk szemben, két férfi és egy nő. Mutattak pár érdekes harci eszközt és azokról meséltek egy kicsit. Még pár szamuráj kard suhintást is láttunk. A japánok különbözősége megint megmutatkozott. Ők nem harcolnak másokkal, így nem is versenyeznek. Önmagukkal vívjak meg harcot, nem mások legyőzésétől érzik magukat erősebbnek, hanem a saját korlátaik átlépésével. A kérdés-válasz résznél azt is megtudtam, hogy az élezett szamuráj kardok képesek átvágni akár a csontot is. Na erre még nem gondoltam..

Feltöltődve, az épületből kifele menet a gyerekekkel minden apróságot végig kellett fogdosnunk, a Hello Kittys zászlóktól, a legyezőkön át a bambusz fültisztítóig, mindent. Mert, ilyen furcsa dolgokat is lehet kapni. Az öko-fogkeféről már hallottunk, most kiderült, hogy Japánban nem új dolog az öko-fülpiszkáló. Minek nekünk a vatta és a műanyag?
 
Kint további japán tárgyakat lehetett megvásárolni, mangát rajzolni. De amint szétnéztünk, már készítették elő a dobokat és sok lett a piros nadrágos nő a tömegben. Még volt egy negyed óránk a kezdésig, addig egy pálmaházat végig jártunk, óriás pálmákkal, banánfákkal, de siettünk vissza a Taiko Hungary Japándob Egyesület előadására. Furakodni kellett, hogy lássuk és ne csak halljuk. Nagy tömeg állta körbe őket, úgy látszik ez minden látogatót odavonzott. Nem véletlenül. Körülbelül 10 nő dobolt, néha japán szavakat kiabáltak, szinte táncoltak dobolás közben. Szuper volt, erőteljes, dinamikus. Volt közöttük nap csalogató szám is, a süss fel napnál erőteljesebb kérés volt.. azt hiszem.  A közönség örömére majdnem egy órán át játszottak.
A dobolás után már megéheztünk, és merészen tettünk egy próbát a japán kajákkal. Én imádom a különleges kajákat, de a gyerekek nagy ívben kerülik az újdonságokat, főleg ha kajáról van szó. Mindegy ki mit eszik, de nekik legyen rántott hús sült krumplival. Az a biztos. Nos, itt az nem volt, így tettünk egy próbát. Az ételek nevének elolvasása is nehézséget okozott, nem hogy még megtalálni a különbséget közöttük. Mindenesetre bevállaltunk két különböző ételt, az egyik húsgolyó krumpli salátához hasonló körettel, a másik csirke saslik algába csomagolt szemmagos rizzsel. Fél siker, az egyikőjük megette a csirke saslikot kevéske rizzsel, a többi rám maradt. Nekem nagyon jól esett a megszokottól eltérő ízekkel ismerkedni.
A program még folytatódott japán íjászati bemutatóval. A japán íj nekem sokkal nagyobbnak tűnt, mint amiket eddig láttam. Az íjászok mozdulata lassú, nyugodt, megfontolt volt. Nem kapkodták el, öröm volt őket nézni. Mi is kipróbálhattuk. Részletes instrukciókkal láttak el, a gyerekek eltalálták a táblát, kb. három méterről, nekem fölé ment, de így is nagyon tetszett.
A sok program után jutottunk csak el az Ázsiai-kertbe, ahol több fiatal cseresznyefa is virágzott, néhány társaság alatta piknikezett, nevetgéltek. Egy keskeny ösvény vezetett át az óriás bambuszok alatt a bonszaiokhoz, mert persze azok sem maradhatnak ki.
A Füvészkert többi üvegházára már nem volt erőnk, így elbúcsúztunk a helyszíntől és magunkat vittük a japán élményeket. Nagyszerű látókör szélesítés volt, és szuper szabadban töltött kikapcsolódás.
Még több kép a galériában.

A program még ezen a hétvégén  is tart, ha tehetitek látogassatok ki a Füvészkertbe.
Fotók: Bognár Emese


Címkék: