Nincs is annál jobb, mint reggel kisétálni a kertbe és frissen leszüretelni az aznapi ebédhez valót. Egy szuper kis konyhakert lehetővé teszi, hogy igazi, egészséges, napon érett zöldségeket és gyümölcsöket együnk nap mint nap.

Ennek örömére 2004 óta minden év augusztusának negyedik vasárnapján világszerte megrendezik a konyhakertek napját (World Kitchen Garden Day). Az akció célja, hogy felhívja a figylemet az otthon termesztett, organikus zöldségekben és gyümölcsökben rejlő értékekere. Igyekeznek népszerűsíteni, hogy azok sokkal egészségesebbek a boltban kapható, vegyszerekkel kezelt élelmiszerekkel szemben. Ezzel a világnappal szeretnék arra buzdítani az embereket, hogy minél többen termesszenek saját maguk zöldségeket, mely nem csak, hogy egészségesebb, de gazdaságosabb és környezetkímélőbb is, mint boltban megvásárolni azokat.

Bár a versenyre nem neveztünk, de úgy gondoltuk, hogy a Konyhakerti Világnap alkalmából mi is megmutatjuk a sajátjainkat. Jöjjenek tehát a Gardenista szerzőinek egészségtől kicsattanó konyhakertjei:
Linda
Nagy konyhakertrajongók vagyunk. Rajongásunk oka, hogy tudjuk azt az elfelejtett titkot, hogy csak konyhakertünk láthat el minket a legfinomabb, legízletesebb, és legegészségesebb zöldséggel, ami mindig frissebb és érettebb, mint a piaci.
Célunk az egész éves zöldségszükségletünk megtermesztése vegyszermentesen. Nagyjából sikerülni is szokott, kivéve a krumplit kell néha kiegészíteni más biogazdaságból. Répa, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, borsó, sóska, tök, cukkini, uborka, paradicsom, mángold, többféle bab, mák, krumpli, kukorica, sütőtök ezeket ültetjük általában évről-évre nagy mennyiségben, nagy területen.
Idén én napraforgót, búzát, árpát, zabot is ültettem egyelőre csak kis mennyiségben. A munka oroszlánrészét férjem végzi, ő még a hagyományos ásás, kapálás, gyomlálás híve, de a gyomlálás nem jelenti azt, hogy az utolsó szálig mindent kiszed. Csak úgy nagyjából, hogy ne fojtsa el a gyom a haszonnövényt. Ezzel jelentős szabadidőt nyer, nem kell reggeltől-estig a kertben állnia, a termés pedig így is jól sikerül. Szereti ha körömvirág, büdöske nő zöldségei mellett, között.
Én idén kezdetem segíteni neki a kertben, ezután évről évre egyre több zöldséget szeretnék megtermelni. Engem azonban vonzanak az új kertművelési eljárások, így én mulcsozok, erdőkertezek és jövőre szeretném kipróbálni a mélymulcsos kertművelést. A hagyományos kertműveléssel is elég jó termést lehet elérni, de bízom benne, hogy a permakultúrás praktikák is beválnak, nekik köszönhetően még kevesebb lesz a munka.

 

Abigél 

Szóval én mindig elrinyálom, hogy nagyon kicsi a kertünk, és nem is a miénk, és kutya is van benne, tehát nincs klasszikus értelemben vett konyhakertem. De ez nem állíthat meg, cserepekben is prímán lehet zöldséget nevelni, szóval van remény a minimálteraszos városi kertészeknek számára is. Megmutatom az idei termésünket, amit mind magról állítottunk elő, egy 8 és egy 12 éves gyerek segítségével.

Három cserép paradicsom, két cserép paprika (eddigi hozam: egy gyümölcs + a képen látható leendő gyümölcs), és három cserép bazsalikom, amit úgy nyírunk, mint más a füvet, mert nagyon szeretjük, így ugyan nem túl mutatósak, dehát végül is haszonnövényként tartjuk őket. Retekkel és rukkolával is próbálkoztunk, de csúfos véget ért mindkettő.

Betti
Nálunk a kertet és a teraszt is bevették a konyhakerti növények. Így mutat tavasszal a kert, az erkélyen élő paradicsomok pedig épp most virágoznak, és remekül érzik magukat a chilivel és a fűszernövény repertoárunkkal.
        
Rita
Íme egy április végi kép a kis veteményesről, és egy másik az öreg körtefa alatti eperágyás és  fokhagyma mix májusban, mert a növények láthatóan imádják az összeültetést.
Kata
Jelentem a magaságyás jól teljesít. Terem benne kapor, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, oregánó, menta, majoránna, hagyma, répa, paradicsom, zeller, sóska, fokhagyma, petrezselyem, paprika, spenót, cukkini, zöldbab, azt hiszem ennyi. Így nyár végén némelyik már lehajlóban, felmagozva, de még azért bőven termőn. Ja és büdöske meg sarkanytyúka is van, védőnövénynek.
Emese
Épp nincs nagy termés, igaz kicsit későn is ültettük el a magokat, amit a Kiskertpiacrol szereztünk be. Van küztük mini padlizsán, amit leszedtünk mert egyet már a csiga, vagy valamilyen állat megevett előlünk. Csilipaprika és sága, piros fürtös paradicsom, valamint nagyobb robosztus parika. Tervezzük, hogy elrakunk magokat és jövőre jó helyválasztással már nem cserepekben próbálkozunk kevéske földdel, hanem remelhetőleg egy magaságyásban.
És végül jöjjön a saját, kicsit rendhagyó konyhakertünk, ami itt Ausztráliában, Brisbanben, szubtrópusi éghajlaton nevelkedik. Ennek köszönhetően nálunk épp most érik az eper és az áfonya, van bőven saláta, mángold, hagyma, paradicsom, petrezselyem és rozmaring. Na meg jó sok sárkánygyümölcs, és földicseresznye, ha már egyszer Ausztráliában lakunk.
 
      


Címkék: