A természet tavaszi ébredésével minden élő dolog szaporodni és táplálkozni kezd, hogy a következő hideg időszakra minél több és erősebb utóddal biztosítsa a fajtája fennmaradását. Nem csak a kedves és hasznos állatok teszik ezt, de így vannak ezzel a kullancsok is, és ezért mi nem is hibáztathatjuk őket. Utálni lehet, de hibáztatni felesleges. Inkább küzdjünk ellenük!

A kirándulás, fűben heverészés, vagy a kerti munka velejárója csípés. Leginkább szúnyogok, nagy ritkán méhek, darazsak és néha bizony kullancsok is megtalálnak minket, ha nem vigyázunk. De még még akkor is. Ők viszont nem csak egyszerűen kellemetlenek, de veszélyesek is: a kullancsok tucatnyi fertőzést terjesztenek, amiből a két legfontosabb a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás és a Lyme-kór.

Forrás: pixabay.com

Előbbi ellen létezik védőoltás, amit még szezon előtt érdemes beadatni, utóbbit viszont csak megelőzni lehet. Mielőtt a természetbe indulnánk, tegyünk meg minden óvintézkedést, utána pedig alaposan vizsgáljuk át magunkat a vérszívók után kutatva.

A népszerű Zállatorvos emberekre és állatokra vonatkozó szórakoztató videóiból mindent pontosan megtudhatunk. Hogyan szaporodnak, élnek táplálkoznak ezek az állatok, mit várhatunk tőlük és mit tehetünk ellenük.

 

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: