Nagyot megy az idén a brit királyi család: II. Erzsébet nemrégiben jó egészségben ünnepelte 92. születésnapját, majd május 19-én a család legvagányabb tagja, a szemtelenül sármos Harry herceg igent mond a szép, okos és minden bizonnyal nagyon bátor Meghan Markle-nak. Június 2-án lesz 65 éve, hogy a fiatal Erzsébet hercegnőt a Brit Birodalom királynőjévé koronázták, tegnap délelőtt pedig végre megérkezett a jó hír, hogy megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke. Mi, gardenisták természetesen a magunk módján köszöntjük a kicsi herceg világrajöttét. Íme a Kensington Palota és a kert története.

A palota története – igazi otthon kékvérűeknek

A Kensington Palota 1724 körül

A palota eredetileg csak egy kicsi városi villa volt, első nemesi tulajdonosa, Nottingham earlje után a Nottingham House nevet viselte. III. Vilmos király és felesége, a társuralkodó II. Mária 1689-ben vásárolták meg, ők kezdték el bővítését, valódi királyi rezidenciává alakítását, mégpedig azért, mert a király súlyos asztmával küzdött, így az akkori királyi lak, a Temzéhez, főleg annak ködös-párás mikrokörnyezetéhez közel fekvő Whitehall Palace nem volt ideális a számára. Vilmos király halála után Mária húga, Anna lépett a trónra; az ő nevéhez fűződik például az Orangery, ami sokkal több, mint egy sima „melegház”. Hihetetlenül kidolgozott belsőépítészeti megoldásait számos vendég csodálhatta, hiszen húsvétkor a királynő itt tartott audienciát és adományosztást alattvalóinak, nyáron pedig kerti partikat rendeztek a tágas teraszon.

Az Orangery

Anna királynő után a palota már soha nem került vissza a fő királyi rezidenciák sorába. Általában a királyi család alacsonyabb rangú tagjai lakták, például mondjuk III. György negyedik fia, Edward herceg és családja. A herceg korai halála utána felesége egyedül maradt a palotában egy szem kicsi lányukkal, aki a keresztségben az Alexandrina Victoria nevet kapta. Ő volt a későbbi Viktória királynő, a birodalom máig ikonikus alakja, akinek köszönhetően a Kensington palota egyszer és mindenkorra elnyerte méltó helyét, mint a királyi család „intim otthona”. Itt ismerte meg későbbi férjét, Albert herceget, itt érte a hír, hogy nagybátyja halála miatt kénytelen lesz további életét királynőként leélni. Ő nyittatta meg a látogatók előtt a State Apartments néven ismert lakosztályokat, ahol ma olyan ínyencségek tekinthetők meg, mint Erzsébet királynő, húga, a legendásan csinos és stílusos Margit hercegnő, valamint Diana wales-i hercegnő ruhatárának legértékesebb darabjai.

A Kensington Palota egyik főhomlokzata Viktória királynő szobrával

A 20. században is filmbe illő sztorik tanúja volt a palota. Itt élt boldogtalan házasságában Margit hercegnő, 1981-es hetedhétországra szóló esküvőjük után pedig a jelenlegi trónörökös, Károly herceg és Diana hercegnő. Lady Diana a válás után is itt maradt, a fiúk, Vilmos és Harry itt nőttek fel. Mindketten imádták a helyet, nem csoda hát, hogy – egy alapos felújítás után – 2013-ban Vilmos herceg és családja visszaköltözött ide, de a május 19-i ’I do” után itt teremti meg közös otthonát Harry herceg és Meghan Markle is. Találkozhatunk itt még a királynő jónéhány idős unokatestvérével (a kenti herceggel például), és Eugénia hercegnővel, András herceg fiatalabbik lányával, Erzsébet királynő unokájával is.

Szóval ide jön haza a napokban az április 23-án (Shakespeare születésnapján – tényleg tudnak valamit ezek a britek!) született kicsi herceg. Itt fog a fűben csúszkálni, fára mászni és pocsolyában tocsogni tesóival, a majdnem 5 éves Györggyel és a 3 éves Charlotte-tal – na de nézzük, miről is van szó a királyi kölykök esetében.

Ez ugyan nem a kertben készült, de kihagyhatatlan. Ő királyi fensége fogadni méltóztatik az Egyesült Államok elnökét. (forrás: gettyimages)

A Kensington kertje

A Kensington Palota kertje (igen, kéretik kertnek, nem pedig parknak hívni!) eredetileg összeért a Hyde Parkkal, olyannyira, hogy VIII. Henrik még simán szarvasvadászatokat tartott az óriási területen. Aztán a fent említett Vilmos és Mária a 17. század végének ízlését követve formális kerteket alakított ki a frissen vásárolt palota környékén. Anna királynő – ahogyan említettük – az Orangery-vel járult hozzá a kert gyarapodásához, majd Karolina királyné, II. György felesége következett, aki ugyan nem volt nagyon oda a Kensington Palotáért, nem is nagyon időzött itt, de a mintegy 242 hektáros kert mai kinézete nagyrészt neki köszönhető. Az angolkertek rajongójaként ő hozatta létre például a Serpentine csónakázótavat, amely most elválasztja a palotát a Hyde parktól, de ő alakíttatta ki – a korábbi formális kertek helyett – a természetes hatást keltő sétautakat is.

A kert ma is hatalmas területű, csaknem teljes egészében nyilvános és szabadon látogatható. Számos sajátos része, pontja, sarka közül csak néhányat emelünk ki. Az Olasz Kertet, ezt a teraszokkal, szökőkutakkal, geometrikus ágyásokkal telepakolt, saját szivattyúházzal rendelkező kertrészt állítólag a lelkes amatőr kertész Albert herceg építtette nejének, Viktória királynőnek.

A palota kertjének egyik legszebb nevezetessége a Cradle Walk nevű sétánylugas, amely azért kapta a „Bölcsősétány” nevet, mert állítólag a palotában dolgozó dajkák kedvenc pihenőhelye volt (ezért nevezik „Nanny Walk”-nak, azaz „Dadussétánynak” is). A lugasból csodás kilátás nyílik a palotakert egyik abszolút csúcspontjára, leglátványosabb részére, szimbolikus szívére, a Sunken Gardenre. Régen gazdasági épületek foglalták el a birtoknak ezt a részét, és csak 1908-ban nyerte el mai formáját a központi medencével és az azt körülölelő teraszos ágyásokkal.

Harry herceg és Meghan Markle eljegyzési fotója a Sunken Gardenben (forrás: dailymirror.co.uk)

A kert sajátosan szorosan kötődik a gyerekekhez: az egyik fontos kötődési pont a Diana hercegnő emlékére épített játszótér, a másik pedig Pán Péter, akinek fantáziavilágát “atyja”, J. M. Barrie pontosan ebbe a kertbe képzelte el. Kis színes: az író 1912-ben azzal lepte meg könyve rajongóit, hogy George Frampton szobrászművésszel készíttetett egy Pán Péter-szobrot, melyet abszolút titokban, éjszaka állíttatott fel a kertben.

2017 augusztusában a Sunken Gardenben William és Harry szívszorítóan szép gesztussal emlékezett meg édesanyjuk 20 évvel azelőtti haláláról. A palota főkertésze, Sean Harkin 2 szezonon keresztül készítette elő a lenti látványt. Mintegy 12000 fehér virágú növény – többek között nefelejcs, liliom, rózsa, tulipán, nárcisz és pillangóvirág – idézte fel nemcsak Lady Diana kedvenc színét, de finom, törékeny személyiségét is.

Nos tehát nemsokára új gyereklakója lesz a bensőséges történetű palotának és kertjének a pici herceg személyében (akinek nevét a szokások szerint csak később hozzák nyilvánosságra). Sok boldogságot, jó egészséget kívánunk a hercegi családnak!

(források: wikipedia, hrp.org.uk, landscapenotes.com, architecturaldigest.com)



Címkék: