Bőrférgességet kaphatunk az új szúnyogfajtól Magyarországon, számolt be a 24.hu. A Délkelet-Ázsiában honos faj petéi egy autógumi szállítmánnyal érkeztek hozzánk még 2016-ban és úgy néz ki, nem okozott kárt bennük a hideg tél sem. Súlyos betegséget is okozhatnak.

A cikk szerint egy bőrférgesség nevű betegséget mutattak ki a szúnyogokban. Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatára elmondta, hogy a koreai szúnyog erőteljesen terjeszkedik, megállítására nincs lehetőség. Hazánkban eddig 50 faj csípőszúnyog élt, ehhez az elmúlt években a a tigrisszúnyog (helyesebben zebraszúnyog) és az ázsiai bozótszúnyog csatlakozott, ezek a fajták eredeti élőhelyükön komoly betegségeket terjesztenek.

Forrás: pixabay.com

Ez az új koreai fajta szintén sok veszélyt hordoz.  A Pécsen terjeszkedő szúnyogok kutatására nincs pénz és kapacitás, de a szakemberek szerint a terjeszkedése már túl van azon a ponton, amikor bármit is tehetnének a megállítására. Egyelőre azt sem tudják biztosan, hogy  hazánkban, a mérsékelt égövön is képes-e trópusi betegségek terjesztésére, illetve pontosan milyen kórokozókat és mekkora sikerrel képesek átadni. De az több pécsi mintából már kimutatták a bőrférgességet okozó élősködőt. Elsősorban a kutyafélék parazitája, emberben nem tud kifejlődni, de problémákat okozhat, mivel betokozódva komoly gyulladást okozhat a bőrben, a szemben és egyéb helyeken.

A szúnyog lárvák szebb oldala. Forrás: wikimedia.org

Jelenleg a Magyarországon alkalmazott szúnyogirtás óriási ökológiai károkat okoz, mivel a kipermetezés minden mást is elpusztít.  Ráadásul értelmetlenül, hiszen nem hatákony: a peték és lárvák a szert túlélik, néhány nap vagy hét múlva az invázió új hulláma indul. Pedig létezik jobb és környezetbarát módszer is, amit Nyugat-Európában évtizedek óta alkalmaznak. Az a szer a szúnyoglárvákat öli meg, minden egyéb élőlényre veszélytelen, de a kémiai irtást végző cégek lobbitevékenységének köszönhetően nálunk továbbra is a hatékonytalan és borzasztó káros irtás a bevett módszer.

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: