A korhadékokon, elpusztult élőlényeken, vagy parazitaként élő gombák között létezik egy igazán különleges. Ez a fajta nem egyszerűen csak felhasználja az állat tetemét a növekedésre és a szaporodásra, de előtte még zombit is csinál belőle. Ez a Cordyceps fungus, a dzsungelek rettegett gyilkosa.

A Cordyceps fungus a rovarokra szakosodott. Több fajtája van, ezek mind különböző állatokra specializálódtak. Van, amelyik csak a hangyákra veszélyes, mások a lepkéket betegítik meg. De a módszer mindegyiknél azonos: a spórái segítségével megfertőzi a körülötte bóklászó állatokat, amik aztán nem csak simán elpusztulnak, de előtte még egészen furcsán is kezdenek viselkedni. A biztos terjedés érdekében a megfertőzött állat igyekszik minél magasabbra mászni és lábaival rögzíteni magát valahova.

Forrás: wikimedia.org

Forrás: wikimedia.org

Forrás: wikimedia.org

A hangyák viszont nagyon tudnak: megérzik, ha egy társuk megfertőződött és igyekeznek a bolytól minél messze hurcolni a beteg állatot, mert tudják, hogy mi következik. Az elpusztult áldozatból pedig egyszer csak elkezd kinőni az újabb gomba:


A gomba nyúlványai hosszúra képesek felnyújtózni, hogy minél messzebbre szórhassák a spóráit. És utána újfent szétszórja spóráit, és minden kezdődik elölről.

Kiemelt kép: https://www.flickr.com/photos/treegrowCímkék: