A bogárhotel (rovarhotel, darázsgarázs, satöbbi) hasznos és jó dolog, ami készülhet egy kivágott fa mutatós gyökeréből is, de akár mi is építhetünk egyet a kert sarkába. A sokféle hasznos feladatot ellátó állatnak, méheknek, darazsaknak, katicáknak, lepkéknek, pókoknak és még számtalan apróságnak lakhelyet biztosító építmények egyre népszerűbbek, sajnos nem véletlenül.

Világszerte komoly gondot okoz a méhek eltűnése, sok faj egyre ritkább, mások pedig egyéb állatok étlapján szerepelnek, ezért nem árt, ha kapnak tőlünk valami védelmet, hogy aztán megdolgozzanak érte a kertünkben. A különböző alapanyagokból, apró résekből álló hotelek sokfélék lehetnek. Dolgunk pedig csak egyszer van vele, amikor megépítjük. Készülhet talajra, ekkor bővebb lehet a vendéglistánk, viszont nehezebb óvni az esőtől, az alsó szintek gyorsan elázhatnak, így korhadásnak indulnak. A lábakon álló hotel tovább tart, a repülőképes fajok nagy kedvence lesz.

Először is nézzük ki, milyen hotelt szeretnénk. Mennyi helyünk van hozzá, hány emelet fér el, majd ez alapján készítsük el a vázat. Raklapból, deszkákból és téglákból, gerendából, mindenre mutatunk megoldást. Ezt követően polcokkal hozzuk létre az emelteket, majd alakítsuk ki a lakosztályokat. Különböző igényeket kell kielégítenünk, így többféle emeletre van szükség: kérges farönkökbe lyukat fúrva darazsak és méhek jönnek majd hozzánk, de szükség lesz ágkötegekre, nádszálakra, lyukasos téglára és tetőcserépre is. Régi odú, termések, mutatós gyökerek, bármi jó lehet, kertünk rovar lakói hálásak lesznek érte, az biztos.

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com

Forrás: pinterest.com



Címkék: