Lassan megy a munka, nem forog az agyad, folyton lebetegszel, és utálsz reggel bemenni a munkahelyedre? Nos, vagy a munkádat kell lecserélned, vagy a munkakörnyezetedet. Előbbihez nem, viszont utóbbihoz tudunk adni pár remek tippet.

Varázsold zöldebbé az irodát, és élvezd a jótékony hatásait. Az időnk nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen is az, hogy sivár, szürke, élettelen, vagy pedig kellemes, hangulatos és motiváló iroda.

Szerencsére sok helyen már a munkáltatók is felismerték a jól kialakított, zöldben gazdag munkakörnyezet előnyeit. Persze némi önös érdektől vezérelve, ugyanis sokkal kevesebb a beteg alkalmazott és nagyobb a hatékonyság azokon a munkahelyeken, ahol sok a növény. Ha a te főnöködhöz még nem jutott el a hír, szólj neki, hogy jól jönne egy kis irodai dzsungel.

(kép:homedit)

1.Stresszoldó zöldek

Határidők, idegesítő kollégák, folyamatos rohanás, az ember másra sem vágyik, csak hogy elvonulhasson a nyugalom szigetére. Ha ezt nem is teheted meg munka közben, azt igen, hogy elhelyezel pár növényt az íróasztalodon, vagy akár pár zöld irodabútort is beszerezhetsz, ezek ugyanis mind oldják a stresszt.

(kép:pxhere)

(kép:greenworks)

A zöld színnek és a növényeknek nyugtató hatása van, a látványuk csökkenti a feszültséget. Kimutatták, hogy a virágokkal teli iroda 58 százalékkal képes redukálni a munkahelyi depresszió esélyét, 44 százalékkal az agresszió jeleit, és akár 38 százalékkal a fáradtság tüneteit.

(kép:greenworks)

2.Jobban fog az agyad egy növényfal előtt

Az utóbbi években jöttek divatba a látványos irodai vertikális növényfalak, melyek amellett hogy feldobják a iroda enteriőrjét, képesek 15 százalékkal emelni az ott dolgozók produktivitását. Ha az ember a természetet, vagy akár annak egy apró részletét figyeli, az agya relaxáltabb állapotba kerül, így jobban tud koncentrálni és kreatívabbá válik.

(kép:indiamart)

A titok nyitja a jó kialakítás, hogy az összes dolgozó rálásson a szobákban elhelyezett zöld felületekre, ami a vizsgálatok szerint javítja a memóriát és az agyi kapacitást. Ennek nem csak a főnök fog örülni, hanem mi is, hiszen így gyorsabban megy a munka, és kevesebb lesz a túlórák száma.

(kép:cp.de)

3.Több zöld, kevesebb betegszabi

 A zöldebb környezetben eltöltött munkaórák kevésbé viselik meg a szervezetünket, mivel a növények látványa pszichésen kellemes érzetet kelt, így az általános jólléti szintünk közel 20 százalékkal magasabb lesz. Az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, miközben napi 8 órán át robotolunk, segít, hogy erős legyen az immunrendszerünk, és ellenállóbak legyünk a betegségekkel szemben.

Ha nem akarsz egyik nyavalyából a másikba esni, válassz pár kevés törődést igénylő zöldet, és helyezd el őket magad körül. Az asztalon jól mutathat egy kisebb kaktusz terrárium, vagy akár egy aloe vera is, de ha kevés a hely, növényekkel teli csillárt is választhatsz.

(kép:pixabay)

(kép:greenworks)

4.Egy zöld irodában fellélegezhetsz

 Télen mindig azon megy a vita, hogy kinyissuk-e az ablakot, nyáron meg hogy bekapcsoljuk-e a légkondit az irodában. Vannak azok, akik folyton fáznak, aztán akiknek folyton melegük van, meg akiket a huzat zavar, és akiket az állott levegő. Minél több ember ül egy szobában annál nagyobb a feszkó a téma körül.

(kép:jhonmini)

Nos a virágok megoldani ugyan nem fogják ezeket az örök konfliktusokat, viszont abban sokat segíthetnek, hogy addig is tiszta legyen az iroda levegője, amíg megy az ablak-légkondi harc. A sok zöld képes elnyelni a káros anyagokat a levegőből, tanulmányok szerint a légkondicionált irodákban 10, a nem légkondisokban pedig akár 25 százalékkal is tudják csökkenteni annak szén-dioxid tartalmát. Mindemellett még az idegesítő, monoton irodai zajt is csökkentik a zöldfalak és sarkokban elhelyezett nagyobb növények.

Pár vitorlavirág, anyósnyelv, legénypálma vagy kis levelű fikusz jó levegőt biztosíthat, amíg el nem jönnek a kellemes, tavaszi napok, amikor végre kinyithatjuk az ablakokat, anélkül, hogy megfagynánk.

(kép:homedit)

5. Az ügyfél kellemes környezetben többet költ

Az irodában persze nemcsak az alkalmazottak, de az ügyfelek is gyakran megfordulnak. Ha növényekkel teli tárgyalóban fogadjuk őket, kellemesebben érzik magukat, ezzel tudat alatt pozitívan befolyásolhatjuk őket a döntéshozatalban. És ahogy azt már fentebb említettük, zöld környezetben jobban forog mindenkinek az agya, így hatékonyabban megy a brainstorming is, az eredmény pedig a sikeres üzletkötés és sok elégedett ügyfél.

(kiemelet kép:envirotechoffice)



Címkék: