Nem csak a festők és szobrászok között akadnak egyedi, olykor megbotránkoztató, posztmodern vagy éppen szürrealista irányzatot képviselő művészek, hanem a tájépítészek között is. Nem kell minden kertnek és parknak egyformának lenni. Nem csak a zöld szín létezik, és nem csak a természetes anyagok harmonizálhatnak a tájjal. Most olyan rendhagyó, absztrakt vagy esetenként futurisztikus kerteket, parkokat és tájakat mutatunk, amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Chihuly szürrealista üvegkompozíciói

Az amerikai származású üvegfúvó művész, Dale Chihuly, úgy ötvözi a kertek természetes szépségét és az egyedi, kézzel készített, szürrealista üvegkompozícióit, hogy az mindenki tekintetét azonnal magával ragadja. Az autóbalesetben egyik szemére megvakult Chihuly extravagáns, kirívó stílusú üvegszobrai még egy múzeumban is feltűnést keltenek, nem hogy egy-egy botanikus kertben.

De pont ez a művész célja, hogy a meghökkentő, az oda nem illő, a meglepő tálalással végül valamilyen groteszk harmóniát szüljön. Akár a seattle-i Kert és Üveg kiállítását, a columbusi és a denveri Botanikus Kertben elhelyezett műveit, vagy az Ozark erdőben kiállított üvegszobrait járjuk végig, garantált a kissé ugyan ambivalens, de mindenképpen maradandó élmény.

(kép:longhouse)

(kép: fourseasons)

Chateau de Marqueyssac: a modern sövénynyírás

A geometriai formáiról nevezetes park 1997-ben nyitotta meg kapuit Périgordban, Franciaországban. A Dordogne völgyben zöldellő, egészen posztmodern módon megmetszett bokrok és fák ösvényeket alkotnak, melyek három körútban futnak össze, amik egy majdnem kétszáz méter magasan található kilátóhoz csalogatják a látogatókat. A teraszáról belátni a kert érdekes geometriai alakzatokat öltő növényzetét, valamint az egész völgyet, a kilátó alatt pedig 130 méteres mélységben egy folyó fut.

(kép: Philippe Jarrigeon)

A japán galaxisközi csatornák

A Kawachi Fuji Kertben sétálgatni teljesen olyan, mintha az ember egy sci-fi film díszletébe csöppent volna, és éppen az űrhajójával a galaxisközi csillagjáraton utazna. A Kitakyshu városban található kertben szinte jojózik az ember szeme, a sok vibráló szín és alagútszerű virágjárat láttán. Ezt a csodálatos látványt a több, mint húsz fajta lilaakác virágzása idézi elő, amik szinte a szivárvány összes színében pompáznak, április és május között. Ilyenkor szemkápráztató színkavalkád fogad minket, de az év többi hónapjában csak kopár barna ágak között sétálhatunk.

 

 

 

(képek: turismontheedge)

A kertek Vasarelyje, Charles Jenks

Victor Vasarely, avagy becsületes nevén Vásárhelyi Győző volt az opt-art, vagyis az optikai festészet legjelentősebb képviselője, Charles Jenks pedig aki mindezt még megfejelte a táj adta látvánnyal. Az amerikai tájépítész a “kozmikus elmélkedés” nevet adta a stílusnak, melyben igyekszik szembeállítani a kicsit a naggyal, a tudományt a spiritualitással, és a világegyetemet a minket körülvevő tájjal.

Jenks alkotásaiban összefolynak a síkok, a vonalak, megtéveszti a szemünket, mégis a rendezettség, és a harmónia érzését nyújtják, szinte vászonkánt használja a tájat. A világ minden részén otthagyta már a kéznyomát, a pekingi Olympic Forest Parkban, az edinburgh-i Modern Művészetek Múzeumának kertjében, vagy a milánói Parco Portelloban.

(kép: Murdo MacLeod/Guardien)

(kép:wikimedia)

(kép: Murdo MacLeod/Guardien)

(kép:theskinny)

A szingapúri futurisztikus égigérő űrfák

A 101 hektáros hipermodern designnal kialakított Gardens by the Bay, a szingapúri Mariana kikötő mellett fekszik. Kétségkívül a világ egyik legszürreálisabb ökoturisztikai látványossága. A benne található tizennyolc mesterségesen kialakított szuperfa alatt sétálni olyan, mintha a jövőben járnánk A 25-50 méter magas, fa formájú kreálmányok a park motorjaként funkcionálnak. Összegyűjtik az esővizet, aminek a segítségével a kert növényeit öntözik, valamint a szökőkutakat működtetik, emellett árnyékolnak és a rájuk szerelt napelemek működtetik az esti kivilágítást, valamint kúszónövények futnak fel a törzseiken. Két szuperfa között égi sétát is tehetünk, az őket összekötő Skywalk elnevezésű hídon.

(kép:newatlas)

(kép:newatlas)

(kép:newatlas)

A Gardens by the Bay-ben kialakítottak két üvegházat is, a Cloud Forestet és a Flower Dome-ot, melyek levegőjének keringetésében is segítenek a szuperfák. A szintén ultramodern, futurisztikus kialakítású üvegházakban, a világ minden tájáról származó növényeket nézhetünk meg, összesen 220 ezer példányt.

 

(kiemelt kép: newsartnet)



Címkék: