Az Earthship Biotecture egy passzív napenergiaház, amit természetes és újrahasznosított anyagokból, vagyis hát szemétből épült. A felhasznált anyagok, a furcsa formák és belső terek mellett a fűtés és hűtés az épület legizgalmasabb részlete.

A külső és belső teherhordó falakat földdel bedöngölt gumiabroncsokból készítették, a belső falak pedig újrahasznosított dobozok és palackok, amiket méhsejtszerűen, betonnal összekötve rendeztek el. Mivel az Earthship részben a föld alá épül, óriási tetőablakokat is kapott. A fűtés és hűtés pedig szintén a falak dolga: a hőtárolóként dolgozó falak nappal a napból begyűjtik a hőt, tárolják, aztán amikor leszáll az éj, kiadják magukból, így tartva melegen a belső teret.

A vizet az összegyűjtött esővízből nyeri, az áramot napelemek segítségével állítja elő. A vizet többször is felhasználják és tisztítják, majd miután fürdésre, főzésre, mosásra használták a szürke víz öntözi a házon belüli ültetvényt. Egy ilyen ház építési költsége nem nagyobb, mint egy hagyományos házé: a föld és gumi ingyen van, de a betonozás nagy munka, a napelemek pedig drágák. Viszont a fenntartási költsége a tervezők ígérete szerint viszont szinte nulla lesz.

Forrás: flickr.com

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: