Ezen a héten tartják, a minden évben megrendezésre kerülő Víz Világhetet Stockholmban, ahol összegyűlnek a világ vízügyi és természetvédelmi szakemberei és szervezetei, hogy közösen megoldást találjanak a világ vizeinek egyre nagyobb pusztulására.

A tavalyi konferencián 135 ország 3300 szakértője, és 380 szervezete igyekezett enyhíteni a világméretű krízist, mely a folyókat, tavakat, tengereket és óceánokat egyaránt súlytja. Az ide konferencia a “Víz, ökoszisztéma és humán fejlesztés” hármasát veszi górcső alá, ugyanis a vizek pusztulásának egyik legjelentősebb oka, az emberi szabályozás.

A WWF legújabb, a Víz Világhét alkalmából kiadott jelentése rávilágít arra, hogy komoly kockázatokkal járhat, ha a folyókra pusztán ivóvíz- és energiaforrásként tekintünk. A “Valuing rivers” (Folyók értékelése) tanulmány. “Ezáltal ugyanis a folyók további, rendkívül fontos „szolgáltatásainak” fennmaradását veszélyeztetjük – az édesvízi halászattól és horgászattól kezdve a természetes árvízvédelmen át az hordalékszállításig. Ezekből az ökoszisztéma-szolgáltatásokból több százmillió ember profitál, ennek ellenére a döntéshozók ezt továbbra sem veszik figyelembe. Azonban ha ezek megszűnnek, akkor hatalmas kríziseket okozhatnak.”

„A magyarországi folyók természetes árterei eredetileg az ország területének közel 23%-át, összesen több mint 21.000 km2-t érintettek. A folyószabályozások következtében azonban méretük alig 637 km2-re csökkent, ami 90% feletti pusztulást jelent. Ezzel egyidejűleg a természeti kincsek és adottságok is jelentősen zsugorodtak: drasztikusan csökkent például a halak és a folyókhoz kötődő madarak száma, a legeltetés, a kaszálás, az ártéri gyümölcsösök gazdasági jelentősége pedig szinte megszűnt” – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország Élő Folyók Programjának vezetője.

(kép: pxhere)

A folyókra egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a töltésépítések, az éghajlatváltozás, az öntözővíz iránti egyre nagyobb kereslet, valamint a vízerőművek tározóinak növekvő vízigénye, illetve új vízerőművek építése.- írja a WWF.

Vagyis ha nem megfelelően kezeljük a folyókat, és teljesen megváltoztatjuk, vagy rosszabb esetben kiírtjuk azok erdeti ökoszisztémáját, azzal világméretű krízist idézhetünk elő, ugyanis a Föld élelmiszertermelésének 25 százaléka függ a folyóvízzel történő öntözéstől, illetve évente legalább 12 millió tonna édesvízi halat fognak ki, ami több tízmillió embert lát el élelemmel, valamint kétmilliárd ember ivóvízkészlete származik közvetlenül a folyókból

A témában további részleteket a WWF oldalán olvashatsz, a “Folyók értékelése” című tanulmányt pedig itt érheted el.

(kiemelt kép: pixino)



Címkék: