Őszintén bevallom, nem vagyunk nagy krumplievők, úgyhogy nem olyan régen jegyeztem meg végre, hogy melyik burgonya pontosan mire való. De amíg engem boldoggá tesz a tudás a salátának való A jelű, a főznivaló B és a sütnivaló C miatt, egyszer csak elém jön ez a kép és egy szám. Az 5000.

Minden, amit a burgonyáról tudok, anyámtól tanultam. Hogy melyiket vegyem, ha finom krumplipürét szeretnék, hogy karácsonykor mit válasszak a majonézes burgonyasalátához, vagy hogy melyikből készüljön a hasáb. Persze a csomagolás most már sokszor mindent megold, elég olvasni tudni és már haza is vittük a megfelelőt. Pedig a burgonya nem csak ennyi. Hanem csodás, színes, sokféle.

Egy ideje nálunk is kapható mindenféle egyéb krumpli, a menő receptek is tele vannak különleges színes fajtákkal, de ez az 5000 féle ez fantasztikus. Ebből ráadásul több mint 3000 az Andokban található, főleg Peru, Bolívia, Ecuador, Chile és Kolumbia területén. A Solanum tuberosumnak, azaz a burgonyának két fő alfaja: andigena vagy Andok, és a tuberosum, avagy a chilei. Az Andok-burgonya a hegyvidéki egyenlítői és trópusi éghajlathoz igazodott, a chilei krumpli azonban a szigetvilágban őshonos, a déli Chile magasabb szélességi körzetében uralkodó körülményekhez igazodik. A jelenleg legnépszerűbb fajták 99% -a a Dél-Közép-Chile síkságaiból ered.

Kiemelt kép: jarifa.unex.es



Címkék: