A Furcsaságok a hazai kétéltű és hüllő fajoknál elnevezésű facebook csoportban jött szembe ez a kép a valóban furcsa gyíkról, amit ha nem itt látok, azonnal photoshop-ot kiáltok. De a kommentekből kiderült, hogy ilyen furcsa növekedés előfordulhat, a gyík pedig valódi és egy csodálatos sziklakertben lakik.

A fotó készítője,  a télálló kaktuszokat szaporító Bíró Ferenc egy gyönyörű kaktuszkertet épített Pestszentimrei házuk kertjében, ami tökéletes élőhely a gyíkoknak. Azt írta, hogy régen nem voltak a kertben, de amióta a sziklakert megépült, beköltöztek és már több mint 50 db os populáció él és szaporodik náluk.

Fotó: Bíró Ferenc

Ezt a furcsa háromfarkú gyíkot a ház falán fotózta. A gyíkok a farkuk ledobásával védekeznek, ez az ún. autotómia. Ha egy ragadozó a sarokba szorítja, vagy a szájába veszi az állatot, akkor a ledobott farok rángatózásával tereli el a figyelmét, így el tud menekülni. Annak érdekében, hogy ezt a gyík meg tudja tenni, a csigolyák középső részén ún. törési zónák helyezkednek el, amik szivacsos szerkezetük miatt könnyedén törnek.  Ennél a gyíknál az autotómia és a visszanövesztés viszont nem sikerült tökéletesen. A kommentek között olvasható a megoldás is: “ha a seb roncsolt, elég gyakori, de mivel ettől erősen lelassul, hamar ebéd lesz belőle“.

Fotó: Bíró Ferenc

Ami talán nem is olyan biztos: “Anyámnál a kertben évek óta él egy kétfarkú (mégse kutya), ő elég ügyesen vigyáz magára abban a macska-nyest tömkelegben, ami a kertváros” – írja egy másik kommentelő, szóval ennek a háromfarkúnak is van esélye a túlélésre a rengeteg egészséges társával együtt, a kaktuszok között.

Fotó: Bíró Ferenc

Kiemelt kép: Bíró Ferenc



Címkék: