Olyan drága lett a vanília, hogy félő, a vaníliafagylalt egyre inkább kiszorul majd a fagylaltárusok kínálatából – számolt be a BBC. A beszállítók már 600 dollárt is elkérnek a vanília kilójáért, ez az összeg pedig magasabb, mint az ezüst ára.

Az Angliában üzemelő Snugburys Ice Cream-t Cheshire-ben, ahol a szezonban öt tonna fagylaltot is legyártanak, a negyvenféle fagylalt egyharmada tartalmaz vaniliakivonatot valamilyen formában. A családi vállalkozás a korábbi évekhez képest 30-szor többet fizet a beszállítóiknak a fűszerért, mint a korábbi években.

“Valóban felment az ára, ezért tavaly úgy döntöttünk, hogy előre bevásárolunk egész évre és eltároljuk” – mondta a termelésért felelős Cleo Sadler. Ennek köszönhetően a cégnek egész nyárra kitart a vaníliakészlete, és árat sem kell emelniük. Akadnak viszont már most olyanok, akik törölték a vaníliafagyit a kínálatból, mert nem engedhetnek meg maguknak ilyen nagy költségnövekedést.

Miért lett ilyen drága?

A vanília túlnyomó többségét, több mint hetvenöt százalékát, Madagaszkár szigetén termelik meg, Afrika délkeleti partján. Tavaly márciusban viszont óriási ciklon pusztított a szigeten, ami tönkretette az ültetvények jelentős részét, az áremelkedés pedig minden bizakodás ellenére stagnált. A kereslet még mindig óriási, emiatt az árak sem csökkennek.

A vaníliát egyébként is nehéz termeszteni és kinyerni a vanília virágjából, ezért is a második legdrágább fűszer a világon a sáfrány után. Lehet és szokták is helyettesíteni mesterséges aromával, a vanillinnel, de ez egy kézműves fagylaltokat gyártó cégnél nem opció. A jelenlegi helyzetben viszont várható, hogy egyre szélesebb körben fogják majd használni, hogy megpróbálják elkerülni a növekvő költségeket.

Kiemelt kép: Europress



Címkék: