Különleges látványban van részük a napokban azoknak turistáknak, akik éjszaka sétáltak el San Diego vízpartjához, az óceán ugyanis világoskék színben fluoreszkál a sötétben – írja az mmn. A jelenség oka, hogy intenzív “virágzásba” kezdtek az algák, ami nappal szinte vörösre festi a vizet, naplemente után pár órával pedig fényesen kék biolumineszcens fényt bocsát ki a felszínén.

Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár. Ennek számos oka és a túlélést segítő szerepe van, például táplálék csalogatása, a támadó elijesztése, de akár egyszerre több funkciót is betölthet ezek közül. A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár.

Kalifornia déli partjánál legutóbb 2013-ban volt ilyen jelenség, a tudósok pedig mai napig nem tudják, minek a hatására és mikor következik be, így azt sem lehet előre megjósolni, hogy mennyi ideig fog tartani. Hasonlót tapasztaltak már az Ausztráliában található Moreton-öbölnél is, illetve a legíresebb hely, ahová rengeteg turista jár megcsodálni a virágzó algákat, Puerto Ricóban van.

A hírek szerint viszont nem árt az óvatosság, mert bár a legtöbb alga ártalmatlan, enyhén toxikusak is lehetnek, ha lenyelik.

Kép forrása: Twitter



Címkék: