Talán már másfél hónapja az éppen legszebb fa alatt, vagy a teraszon ebédeltek hétvégén. De vajon lemostad-e és leápoltad-e az idei szezonra a fa kerti bútor szetted rendesen, hogy kibírja a nyarat? Hát igen, mi is csak pár napja estünk túl rajta, pedig már április elején is benne ültünk kabátban. Nem, valahogy nem álltunk készen egy ekkora takarításra és hát, nézzétek el nekem, egy kapálással egybekötött nappalon jól esett az igénytelenség édes, lusta kulimászában még enni is onnan.

De a múlt héten összegyűlt az egész család, két szülinap, három névnap várta az ünneplést, így előkerültek a szép terítők és a kerti porcelán étkészlet is. Magától értetődően érkezett el a kerti étkezőbútor nagy napja, a buli előtti nagytakarításé.

Pácolt, olajozott felület

Szépen egymás mellé állítottuk az összes széket, és minden székpárnát a mosógépbe küldtünk. Ekkor döbbentünk csak rá, mekkora porréteg fedi az összes széklábat és háttámlát. Tavaly a sima slag mellett döntöttünk (párszor), de sajnos nem vitt le mindent szépen, a magasnyomásúval meg átrepülnének a szomszédba, így maradt a jó öreg lavór és egy nagyobb rongy. A lavórnyi meleg vízbe ment egy kupicányi folyékony szappan és anyámmal átmentünk az összesen, mint egy villám. Közben átnéztük az illesztéseket is, két csavart bizony meg is kellett húzni, mert kilazultak.

Miután a napon megszáradtak, áttöröltük mindegyiket étolajjal átitatott ronggyal. Napraforgó, olíva és más fajta természetes olaj is jó, szépen visszaélénkíti a pácolt szék színét és segít a fa olajtartalmát is helyreállítani, ezáltal kicsit ellenállóbbak lesznek, úgy tapasztaltuk. Az asztalnál ugyanígy jártunk el, majd hagytuk őket száradni egy teljes napig. Pipa.

Aki komolyabb olajozással szeretné még tartósabbá tenni a bútorait színezés után, vagy még sosem volt ilyennel lekenve, az vegyen kerti fához, -bútorokhoz készített természetes olajkeveréket, de vegyük figyelembe, hogy ezek a bútorok nincsenek a kerítéshez hasonló viszontagságoknak kitéve, azoknál kötelező az UV védelem, ami a természetes olajok esetében nincs.

A száraz, immáron tiszta és illatos párnákat visszakötözgettük a székekre. Egészen csodás, jó érzés volt erre ülni, és feltenni a  szép terítőt a diófa alá húzott asztalra.

Aki natúr, kezeletlen (nem trópusi) fából készült kinti bútort vett, az számoljon vele, hogy az otthoni ápolás komolyabb feladat egyszerű áttörölgetésnél, legalábbis, ha egy-két évnél tovább szeretné élvezni a bútor adta örömöket. Jó-jó, függ ez attól is, milyen fából készült, de ha hosszú távra tervezünk, nem úszhatjuk meg a gondoskodást. Klasszikus esetben csiszolás, aztán alapozás a penész és szú, meg egyéb rovarok ellen, majd  UV védelemmel ellátott vékonylazúros festés két-három rétegben megvásárlás után.

A szépen ápolt fa ilyen is lehet

Arra figyeljünk, hogy mindenből kültérre és fára szánt anyagokat használjunk. Nem egy leányálom, de nem véletlenül került kevesebbe az az asztal és szék, hiszen ezeket rád hagyták. Aki viszont gyakorlott DIY őrült (vagy csak merész), isteni dolgokat hozhat ki a sok helyen kapható alap darabokból. Olvass szuper trükkökről például Kicsiháznál itt! Ha felkészítetted a kinti életre, elég lesz tavaszonként egy tisztítás és csak úgy öt évente megújítani a felületkezelést.

A vékonylazúros

A székeket tisztítva persze eszünkbe is jutott, hogy a pergolára szintén vár egy jókora karbantartó nap. Ha természetes, fából készült bútorokra, tárgyakra vágyik az ember a kertjében, nem tudja megkerülni a velük való folyamatos törődést sem. Szimplán a nap melege már olyan pusztítást végez a fa felületén, hogy hamar sírhatnékja lesz annak egy év után, aki nem volt elég alapos. Tavaly például a pergola csak egyszer lett átkenve a kertben vékony lazúrral alapozás után és látjuk is az eredményét: nem kellett volna spórolni azon a rétegen! Megkopott, itt-ott egészen el is tűnt, egy rémálom. Két-három réteggel nyertünk volna még pár évet…

Ismét szórakozni kell vele. Egy réteg nem réteg…

Ahogy a kertünk jobb oldalán három éve épített fából készült kerítésünkkel, amit rendje-módja szerint háromszor fújt át a férjem az alapozófesték után. Igen, pontosan olyan hosszú is volt a művelet, mint ahogy azt most gondolod, de azóta sincs semmi baja, csillog-villog és a színe is remekül tart. Idén megteszi a slagos locsolás, hogy lemossa a gyerekek által rádobált téli sárgombócokat.

Egyszerűen nem lehet megúszni.

(Képek: pxhere.com, pixabay.com, saját)



Címkék: