Hogy kicsoda Mimó és Csipek? Hogy nem ismeritek? Akkor látogassatok el a Ferenc-hegyi élményösvényhez, ahol a két jó barát segítségével játékosan ismerkedhettek meg a környezetvédelem alapjaival. Igen, játékosan, azaz elsősorban óvodás-kisiskolás gyerekekkel lesz jó móka ez a séta.

A sztori akkor kezdődött, amikor 2009-ben Szűcs Anikó megrajzolta barátnője kisfiának, Bencének Mimó és Csipek, a két fantáziahős alakját, akikhez csatlakozott Ficak kutya, Cserke róka, Potyka béka és még sokan mások, akikkel Mimóék az erdőben és a városban járva találkoznak.

Mimó és Csipek erdei, majd városi meséjéből bábelőadás is készült, „tapasztalataikból”, azaz az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeinek védelméről szóló ismeretekről foglalkoztató füzetek és óvodai programok készültek, a pedagógusoknak segédanyagok, megépült a már említett élményösvény, valamint a gyerekeknek egy mindennel megrakott bábozós-játékos láda. Mindezt az Európalánta Egyesület fogja össze és folyamatosan bővíti.

Ahhoz hogy mindenkit megismerjetek a csapatból, az egyesület bábelőadásait ajánlom (legközelebb április 22-én az Óbudai Civil Házban), de ha épp a szabadba vágytok, akkor bizony irány a Ferenc hegy. A körülbelül 500 méter hosszú ösvény egy könnyű sétával végigjárható, és két részből áll. Az „Érzékek ösvénye” állomásain a látás, hallás, szaglás és tapintás kapcsol össze bennünket az erdővel. A „Tükörben az élővilág” tanösvény megállóiban pedig a talaj, a levegő, a víz és az ökoszisztéma védelméről tanulhatnak a gyerekek.

Az ösvény a Ferenchegyi út 37. és a Zuhany utca között halad. Busszal érkezőknek érdemes a 11/111-es busz Tömörkény utcai megállóban leszállva a Zuhany utcában kezdeni a sétát és ide érkezni. Autóval a Ferenchegyi parkolóban lehet megállni, innen, a két ösvény találkozásánál indulni először az egyik, majd a másik útra.

Májusban tovább bővült a Mimó és Csipek kirándulások tárháza, ugyanis nemcsak a Sas-hegyen helyeztek ki játékos eszközöket, hanem egy új élményösvény is megnyílt a Kissvábhegyen.

Nyáron is érdemes követni a csoport Facebook-oldalát, augusztusban egyhetes tábort szerveznek 5-8 éveseknek, ahol naponta a környezet egy-egy elemére koncentrálnak. Kedvencem a levegő nap, amikor lufis programok, játékok lesznek.



Címkék: