A füleskuvik fészkelő állományának felmérésére hívja a lakosságot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) május és július folyamán. Az MME legutóbb a telelő, majd a fészkelő erdei fülesbaglyok felmérésében kérte a lakosság segítségét idén januárban és áprilisban, a sorozat zárásaként most a kevésbé közismert, de a lakott területeken is egyre gyakoribb, terjedőben lévő füleskuvik állományának felmérését segíthetik az emberek.

Ez azért fontos, mert gyakorisága ellenére nagyon pontatlan becslések vannak ennek az apró bagolyfajnak az országos állományáról.

A fészkelő baglyok felmérése úgy zajlik, hogy az esti szürkületben és éjszaka hallgatózni kell a szabadban, ablakban vagy erkélyen, esetleg kertben hetente egy-két alkalommal május és július folyamán. A felnőtt füleskuvikok hangja jellegzetes, a hím és a tojó gyakran egymásnak válaszolgatnak, majd általában a fiókák eleségkérő hangját lehet hallani. Ezek felismerésében az MME oldalán található hanganyagok nyújtanak segítséget.

Amikor észleled a megfigyelő hangok valamelyikét, azt egy elektronikus űrlap kitöltésével és elküldésével tudod jelezni a szervezetnek. Ezzel hozzájárulhatsz a faj országos elterjedési térképének pontosításához.

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: