Jövő hétvégén, június 9-én és 10-én rendezik meg Sopronban a Tündérfesztivált, amellyel kezdetét veszi a 61. Soproni Ünnepi Hetek programsorozata. Az idén kétnapossá bővült gyermekprogramot szombaton az eredeti helyszínen, az ország első közparkjában, az Erzsébet kertben rendezik. Vasárnap a Soproni Múzeum, a Központi Bányászati Múzeum és az Erdészeti Múzeum közreműködésével a Fő téren lesznek programok, a Fertőrákosi Barlangszínházban pedig június 8. és 10. között összesen öt alkalommal játsszák az Experidance Cinderella című mesemusicaljét.

Szombaton az Erzsébet kertben a fesztivál visszatér a gyökereihez: a természet tiszteletéhez és a tündérvilág ősi hagyományaihoz. Közel hatvanféle program lesz, amelyek a kert és a természet értékeire hívják fel a figyelmet, köztük ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, de valós és mesebeli madarakkal is megismerkedhetnek a látogatók. A szombati program díszvendége Gimesi Réka kortárs szerző meséjének hőse, Csomótündér lesz, aki egy háromszáz éves asszony. A történet lényege, hogy az egymáshoz rendelt fiúk és lányok cipőfűzőjét összeköti, de ha nem egymáshoz illő párok cipőit csomózza össze, akkor gubanc keletkezik. A történet szerint azonban a tündér erre is talál megoldást.

Kép forrása: Pixabay

 

Vasárnap a Fő téren családi zenekarok lépnek fel, a táncegyüttesek pedig családi koreográfiákat adnak elő. Lesz családáldás és olyan kézműves vásár is, ahol apáról fiúra öröklődő mesterségek portékáit lehet megvásárolni. A Központi Bányászati Múzeum élménybányáját vasárnap bányamanók lepik el, az Erdészeti Múzeumban játszani és tanulni lehet fával és fáról, a függőkertben pedig a családfák jegyében törpefákból nyílik szabadtéri kiállítás. A Soproni Múzeum Storno gyűjteményében a múzeum Ars Historica társulatával életre kel a Storno család, a Macskakő Gyermekmúzeumban pedig a macska bajszával lehet játszani.

Mindkét nap fellép a Kaláka együttes, vasárnap pedig a Soproni Petőfi Színház társulatának interaktív verses játékába lehet bekapcsolódni. A Tündérfesztivállal induló Soproni Ünnepi Hetekkel az a céljuk, hogy az ismét a város kulturális életének zászlóshajója legyen, ezért városszerte több helyszínen és a Fertőrákosi Barlangszínházban is lesznek programok, tematikus hetek július 15-ig.

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: