Nem vagyok egy nagy kézműves, viszont lehetnék az utolsó pillanatban megoldandó feladatok fekete öves mestere is, ha lenne ilyen cím. Bár azt hiszem, sokan vagyunk így ezzel.

Remek alkalom ezt megmutatni, amikor december 23-án veszed észre, hogy az ajándéklistádról lemaradt a nagyi, a húgi, vagy a nagynéni. Mert még mielőtt egymást hibáztató veszekedésbe fulladna az este, te végignézel a lakás különböző pontjain és megvilágosodsz. Ezekhez a percekhez adok most néhány bevált, időnként örömmel használt ötletet.

Friss növényhajtások és szaporítások díszcsomagolva

Mindig külön cserépben vagy vízben nevelgeted a szobanövények „gyerekeit”, mint én pár hónapja a fokföldi ibolyát? Itt az idő, hogy felnőjenek. Csinos csomagolást nekik, meg ajándékkártyát és mehet ajándékba akár csoportba rendezve is.

Házi fürdősó szárított fűszer- és gyógynövényekkel

Mi sokszor használunk fürdősót, így hozzávaló nagy szemű Himalája só mindig van itthon, ahogy nyáron a kertből gyűjtött fűszer- és gyógynövények is. Így fordulhat elő, hogy három perc munkával egy szép adag színes fürdősó készül el a  kezeim alatt. Természetesen a sima só is jó ilyesmire, de a Himalája vagy parajdi sóban sokféle egyéb ásványi anyag is van. Tegyél sót egy tálba, majd késes aprítóban átpörgetett morzsolt fűszernövénnyel keverd össze. Erre a célra remek a kakukkfű, a rozmaring, a levendula, a körömvirág vagy kamilla  is. Akár a sarki vegyesben is beszerezheted az első kettőt, meg a sót is, egy szép befőttes üveg meg csak van otthon. Ezen a videón levendulás verziót készítettem a nyáron.

A levendulát egészben is belekeverheted, lemegy a lefolyón…

Gyümölcskosár

Már a gondolatot is imádom, hogy gyümölcskosarat kapjak, ezért időnként én is szívesen készítek másnak. Ha van otthon egy csinos kis kosarad (kenyeres, kaspó, bármilyen fonott), nyert ügyed van. Könnyen pótolható, mégis sokat dob az ajándék értékén. Az aljára gyűrj gombócokat újságpapírból, majd óvatosan helyezd el rajta a különböző gyümölcsöket és bezacskózott aszalványokat, dió-mogyoróféléket. Hogy ne dőljön el, ragasztószalaggal tekerd körbe őket, majd jöhet egy nagy celofán és egy szép masni, vagy néhány hanyagul ejtett szalag.

Ez a csinos kosár egy beteg nagynéni ajándéka lesz holnap

Csészemécses maradék gyertyából

Tavaly karácsonyra négyet is készítettem, és egyet nyáron is az egyik jó barátnőm szülinapjára. És nem azért esett erre a választásom, mert hamar készen van, az ötletet imádom ennyire. Én akkor külön erre vettem néhány antik kávéscsészét a neten. De ha van otthon olyan szép darab, ami csak porosodik a vitrinben, vedd elő, mosd el rendesen. Közben a nagy lyukú reszelőn reszeld le a maradék gyertyákat a lakásból (tedd el belőlük a kanócot!) és tedd a reszeléket egy tiszta, nagyobb konzervdobozba, amit aztán helyezz a tűzhelyre és gyújts alá. Szépen megolvad az egész, amit belecsorgathatsz a porceláncsészébe. Amíg teljesen híg, a korábban megmentett kanócot belelógatjuk és rögzítjük egy késre, amit a csésze szájára teszünk, amíg megdermed egy éjszaka alatt. Csak ne mozgassuk hűlés közben, akkor szép sima lesz a teteje.

A tavalyiak egyike. Ünnepi alkalmakkor előkerül a bátyáméknál is.

Nálad mi van otthon, amit használni tudsz? Ha a fentiek közül akár csak egy DIY ötlet is segít megmenteni a karácsonyod, már megérte leírnom. Sok sikert!

(Fürdősó képe: Flickr.com)



Címkék: