Míg te otthon eszed a nagyi karácsonyi sült kacsacombját a teleltetett muskátlik között, addig az európai királyi családi vacsorák sem telnek másképp: családi körben. A helyszín azonban egy csöppet más, nézzük meg, hol telnek a királyi ünnepek Észak-Európában!

Egy dolgot azonban már az elején leszögezhetünk. Manapság a királyi családok privát szférája komoly tiszteletnek örvend, így sokszor csak morzsákból szemezgethetünk, akármennyire is kíváncsiak vagyunk az egészre. Így fordulhat elő, hogy a vallásos spanyol királyi család üdvözlőlapját ismerjük, de azon kívül semmit sem tudunk arról, hogyan töltik a karácsonyt. Vagy hogy a brit uralkodó pár családi ebédhelyszínéül szolgáló kastélyáról még sosem jelent meg belső fotó a médiában. De akkor jön a megmentőnk, a luxemburgi nagyherceg, aki parádés fotósorozattal lepi meg a világot, vagy a svéd koronahercegnő, aki cuki családi videóival adja meg az ünnep alaphangulatát. Lássuk a részeteket!

A brit királynő idén is kedvenc téli kastélyában, a Sandringham House-ban látja vendégül szűkebb családját karácsony első napján, ahol gyermekei és családjaik vesznek részt minden évben, nagyjából 25-en. De kit érdekel az a sok ember, amikor végre megtudtuk, hogy bár még nem házasok, Harry herceg mégis magával viheti a nagyi karácsonyi ebédjére frissen eljegyzett kedvesét, Meghan Markle-t!

Az 1952 óta Erzsébet királynő és férje tulajdonában álló sandringham-i magáningatlan nem csak szimpla kastély. Tartozik hozzá egy saját templom és egy komoly birtok is, amely egy 200 főt foglalkoztató gazdaság is, fűrészteleppel, erdészettel és almaprés üzemmel például. Persze a díszkert önmagában is megérne egy cikket, mert a brit uralkodóház pazar kastélyparkjaihoz hasonlóan ez itt is káprázatos. Nem mellesleg a kert szabadon látogatható 1908 óta, amikor VII. Edward megnyitotta azt a köznép számára, manapság áprilistól októberig sétálgathatunk benne, amit számtalan utazási iroda is kihasznál. Karácsony idején pedig a királynő nagylelkűségének hála minden Sandringham környéki iskola és templom hatalmas fenyőfát kap ajándékba, hogy közös legyen a téli öröm.

A királynő tavalyi hivatalos karácsonyi fotója és a Sandringham palota képe a tournorfolk.co.uk oldalról

Egy november végén kiadott rövid hivatalos közleményből kiderül, a népszerű II. Margit dán királynő és férje, Őfelsége Henrik, Dánia Hercege ebben az évben is Aarhusban, a Marseliborg kastélyban fog ünnepelni. A kastélyt a királynő és férje 1967-ben kapták Margit édesapjától, a néhai IX. Frigyestől, azóta is magántulajdonukban van. A most ismert kastélyt 1902-ben fejezték be és jelenleg a királyi pár nyári rezidenciája.

Ugyan az utóbbi években gondot jelentett az, hogy a nagyobb lélekszámú családi karácsonyi összejövetelekhez nincs elég vendégszoba az épületben, idén ez nem probléma, mert gyermekeik külföldön karácsonyoznak családjaikkal. Bár előtte azért idősebb fiúk, Frigyes koronaherceg feleségével és négy gyermekével feldíszített egy hatalmas karácsonyfát a királyi rezidencián az adventi időszakot megkezdve, amiről kedves videó is készült. A marseliborgi kastély kertjében országszerte híres a látogatók számára nyitott rózsakert, de Aarhusban található egy csodálatos botanikus kert is, amely télen különösen érdekes hatalmas, félgömb alakú trópusi üvegházával, így talán a királyi pár sem fog unatkozni kettecskén.

A marseliborgi kastély és a kertjében szétszórt műalkotások

A norvég királyi család idén is fővárosi otthonukban, az oslói palotában töltik a karácsonyt. Harald király és a közkedvelt Sonja királyné Haakon koronaherceg és felesége, Mette-Marit és gyermekeik társaságát élvezik majd ezen az ünnepen. Egy alig néhány napja megjelent fotósorozat szerint a család karácsonyfája természetesen skandinávosan egyszerűre sikerült, a hatalmas fán arany és piros gömbök díszelegnek, igazán csodás.

Az oslói palota a 80 éves királyi pár állandó otthona is, amely neoklasszicista stílusban készült el 1849-ben. A kastély parkja szabadon látogatható egész nyáron belépő ellenében, így bárki megcsodálhatja a tökéletes gyepet, meg a kastély építése idején ültetett ősfákat. Kis alapterülete ellenére nyolc szobornak is helyet ad, de legfőbb ékessége a „Királynő Parkja” elnevezésű kertrész, amely egy 1751-ben létesített rokokó magánkert volt, amit a palota építésekor a kastélykert bekebelezett. A télen többnyire hótakaróval fedett hely pompás látványossága a norvég fővárosnak.

Íme a királyi palota Norvégia fővárosában (kép: wikimedia)

A norvég királyi család idei hivatalos karácsonyi fotóiból

Nyári képek az oslói palota kertjéből (www.visitoslo.com)

A svédek oly népszerű koronahercegnője Viktória és férje Dániel herceg a Stockholmban található Haga Palotában laknak két gyermekükkel, az ötéves Estelle-lel és egy éves Oscar nevű kisfiúkkal, akikkel már tavaly is bájos családi videóban számoltak be királyi életükről és kívántak boldog karácsonyt Svédország népének. Idén sincs ez másként. A néhány napja megjelent videó és képek tömkelege a családi palota kertjében lehulló hó örömére (is) készült, a gyerekekkel közösen szánkózó és hógolyózó hercegi pár látható rajta, majd egy hangulatos karácsony estét sugall az utolsó néhány képkocka a kastélyban. Itt telik ugyanis idén a királyi trón várományosának ünnepe, családi körben.

Az idei ünnepi családi kép a saját Instagram oldalukról (Kungahuset) és egy részlet a park egyik pavilonjáról (gardenvisit.com)

A Haga Park Stockholm egyik leglátogatottabb pihenőparkja, remek példája a svéd „angol parkoknak”, tele különböző stílusú kisebb épületekkel. Van itt egy “réz sátor” nevű épület, amelyben kávéház és étterem van, de török és kínai pavilon is helyet kapott itt, sőt, magánházak is vannak a park területén. A svéd királyi ház hivatalos oldaláról, a www.kungahuset.se –ről a is kiderült, hogy a jelenlegi XVI. Károly Gusztáv király is az itt található palotában született és nevelkedett testvéreivel együtt. A park szerepel a www.gardenvisit.com oldal svéd ajánlatai között is, de nem csak az itt látható kommentek között volt panasz arra, hogy csak fű és fa van a kertben. Bár a képek alapján meg kell mondjam, sok helyen örülnének effajta ősfüves-ősfás placcnak a város közepén!

A 62 éves Henrik luxemburgi nagyherceg és családja életéről egyre többet tudni a Facebooknak hála, ugyanis saját rajongói oldalt üzemeltetnek nekik hivatalból, egyszerre többet is. Innen tudhatjuk meg, hogy a karácsonyt állandó rezidenciáján tölti a nagyherceg, feleségével Mária Teréziával és öt gyermekükkel, a Luxemburg közepén található Berg-Colmar kastélyban. A karácsonyi díszbe öltöztetett kastélyról pazar fotósorozat jelent meg a köznép számára a luxemburgi monarchia hivatalos oldalán, amit elnézve nekem is kellett pár perc, mire felocsúdtam. Káprázatos, ide tessék kattintani hozzá!

A zord, hegyvidékinek tűnő táj azonban ne tévesszen meg senkit, nyáron ugyanis ez az uralkodói család is tart menő kerti partikat, ahonnan szerencsére nincsenek kitiltva a fotósok sem, így megtudhatjuk, milyen pompás évelőágyásokkal tarkított belső kertje van a kastélynak. Bár láthatóan frissek voltak idén a virágos kertrészek, már így is szépre sikerült. Néhány év és csak ámulunk majd ugyanezeket elnézve, ahogy most a karácsonyi fotókon.

A luxemburgi nagyhercegi család kastélya idén karácsonykor (képek: www.monarchie.lu)

Nyáron is pompás a kert (képek: www.luxtimes.lu)



Címkék: