Úgy rémlik, a ’90-es évek végén tört be hozzánk az a jó szándékú „hóbort”, miszerint karácsonykor a hagyományos, vágott fenyő helyett élő fenyőfát kezdtünk el vásárolni a természetvédelem zászlajával a hónunk alatt. Ha nem vennénk fenyőfát karácsonykor, akkor ezek a fák létre sem jöttek volna, mivel az ilyenkor kapható fenyők lényegében 100%-ban mesterséges, vagyis termesztett állományból származnak. Így a zöld szempont ebben az esetben egy kicsit háttérbe szorul. Ennek ellenére becsülendő, ha élő fenyő vásárlására adtad a fejed, adunk hát néhány tanácsot, hogy sikerre vidd az év végi bolygómegmentő projektedet.

Mikor ezt a cikket olvasod, jó esetben már ott vár kinn a fa az ajtó előtt/garázsban/kertben, vagy valami egyéb dugi helyen rejtegeted a gyerek. meg főleg a macska elől.

 

Hogy jó eséllyel életben maradjon, fogadj meg néhány tanácsot:

Beszoktatás

Ez szerencsére nem olyan macerás, mint egy kölyök labrador esetében, csupán 4-5 óra kell hozzá. Az első veszélyforrást a növény számára a hősokk jelenti, ami akkor éri, amikor a nulla fokró

l fél perc alatt beszaladsz vele a kellemes 25 fokos szobába. Dicséretes az igyekezet, de ezt ne tedd! Valahogy oldd meg, hogy a fa előbb egy 10-15 fokos helyiségben részlegesen akklimatizálódjon, mert bár nem fog panaszkodni, hidd el, ő sem szereti az ilyen gyors évszakváltozást. Ha sehogy nem tudod megoldani a köztes hőmérsékletben tartást, akkor legalább a fűtést csavard le egy időre, mielőtt beviszed a fát, esetleg egy fél órás szellőztetést is időzíthetsz a nagy eseményre. Hisz tudod, a hideg levegő jobban felmelegszik – nagyanyáink csak tudták. Az enyém legalább is mindig ezzel jött a januári mínusz tíz fokban történő szellőztetéskor.

Elhelyezés

A fenyők inkább a hűvös, párás klímán érzik jól magukat, nem mind, de amit te vettél, nagyon nagy valószínűséggel ilyen fenyőfa lesz (luc, ezüst, nordmann…). Persze a lakásban nem fogsz tudni alpesi (vagy zalai, vagy kunsági, vagy szabolcsi…) körülményeket teremteni, de azért a minimumot nem olyan nehéz megtenni. Az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha rátolod a fűtőtestre a szerencsétlent. Legyen a fa legalább egy méterre bármilyen hőokádó egységtől, de akkor leszel igazán a Bolygó kapitánya, ha azt a szobát, ahol a fa van, ebben a 10-12 napban a lakás többi részéből fűtöd csak. Ja, és nem árt persze, ha világos helyre állítod, fenyőfát vettél, nem laskagombát.

Öntözés

Nem árt a tartóedény alá egy kis tálkát helyezni. Sem a padlószőnyeg, sem a parketta nem néz ki túl jól 10 nappal később a kicsit földes, kicsit csöpögős cucc elvétele után. Ha kerámia- vagy kőburkolatod van, menő vagy, nem szóltam. Azért nézd meg az edény alját, amiben a fát vetted. Ha nincs rajta luk, ne örülj, hogy “de jó, akkor nem fog kifolyni belőle semmi”, hanem csinálj! A pangó vizet szintén nem szereti szerencsétlen fa. Tudod, nem gomba, és nem is vízitök. Szárazon ne hagyd a földet, de csak annyit öntözd, hogy a táljában ne álljon a víz.

Ha mostanra kellően elment a kedved az élő fenyőfádtól, semmi gond, pihenésként csomagold be a ronda konténert vagy kopott cserepet, amiben vetted. Mert ugye erre is gondoltál?

Kiültetés

Emlékszel még a beszoktatós részre? Nyilván. Na, ugyanennek a procedúrának kell lezajlania kifelé menet is. A fa maradhat az edényében tavaszig, de ki is ültetheted azonnal (edényből vedd ki!), ha az idő engedi, vagyis nem vésőgéppel kell zúznod a fagyos földet. Ha a tartójában marad, az esetleges  kiszáradásra figyelj oda. Hiába a téli hideg, napos és szeles időben 2-3 hét alatt simán kiszáradhat a földlabda ilyenkor is.

Ugye már azt is kitaláltad, hová ülteted majd a kertben? Gondold át még egyszer. A fenyőfád 5-6 év után elkezdi leuralni a környezetét, közel vízszintes ágaival, sűrű lombjával átveszi a hatalmat a kertben. Szóval, a ház mellé ne tedd, de még 2-3 méteren belülre se. Legjobb egy teljesen szabad terület, ahol szabadon növekedhet, hogy aztán 25 év bosszankodás után, miután teleszemetelte tűlevéllel a kertet, ráküldhess egy lelkes favágót.

Sebaj. Jövőre majd jobban átgondolod ezt a favásárlás dolgot!



Címkék: