Volt már pár emlékezetes karácsonyom, de azt hiszem az viszi a pálmát, mikor szenteste fogta magát a karácsonyfánk és egyszer csak lángra kapott. Hát azt nem nagyon felejti el az ember. Bekerül a családi anekdoták közé, és eleinte szörnyűséges rémtörténetként, majd idővel „na ilyen bénák is csak mi lehetünk” címszóval kerül elő minden áldott karácsonykor, az idők végezetéig.

Olyan 6-7 éves lehettem, alig vártam a karácsony estét, hogy kibonthassam majd a fa alatt figyelő csillogó ezüstpapírba csomagolt dobozt. Persze előbb szépen fel kellett öltözni, végig kellett enni a egy halom karácsonyi fogást, körbeállni a fát, meggyújtani rajta a gyertyákat, hogy még szebb legyen, utána elénekelni egy sor kiskarácsony-nagykarácsonyt, és akkor végre valahára kiderül, mit is rejt az ezüst doboz.

(kép:publicdomainpictures)

Vicces módon fogalmam sincs már, hogy mi volt benne, csak arra emlékszem: visongtam örömömben, és már rohantam is játszani a szobámba az újonnan kapott játékokkal. Pár perc múlva már az egész família ott ült a gyerekszobába padlóján, ment a nagy családi játék.

Majd anya szagot fogott. “Valami ég!” kiabálta, miközben rohant kifelé a szobából. A nappaliban pedig gyönyörűen lángolt a szépen feldíszített karácsonyfánk, alatta pedig olvadozott a padlószőnyeg, borzasztó bűzt árasztva.

(kép: www.mistersparky-dfw.com )

Persze engem kizavartak a szobából, így csak a távolból figyelhettem, ahogy a kanapén lévő takarót a fára dobják, a párnával meg a földet csapkodják. Pár perc volt az egész, és a szüleim eloltották a tüzet. Szerencsénkre csak a fal lett kormos, és a megégett szőnyeg esett áldozatul, de azért egy pillanatra mindenkinek végig futott az agyán a legrosszabb.

Nem kell beparázni, de azért jobb vigyázni

Szóval ha azt hiszed, hogy véget ért a karácsonyi akadályverseny, csak mert 24-e van, és nyugodtan hátradőlhetsz, most már csak meg kell enni a bejglit, akkor bizony nagyon tévedsz, most jön a java. Megkezdődik a népvándorlás, mindenki meglátogat mindenkit, izzanak a vonalak, percenként pittyeg a telefonod, közben megy a sütő, a robotgép, a fritőz, össze-vissza villognak a fényfüzérek az erkélyen, az adventi koszorún ég a sok gyertya, na meg persze a karácsonyfán az égősor, közben a gyerek előkotorja a fiók mélyéről a csillagszórót, és sikongatva szaladgál vele a lakásban.

(kép:maxpixel)

Nos, íme a békés karácsony, tele potenciális veszélyforrásokkal, amiket addig észre sem veszel, amíg egyszer csak lángra nem kapnak. Mert miközben te még fürdőköpenyben vagy és a csokimázat próbálod a zserbóra kenni, a mutató megállíthatatlanul rohan az órán, és egyszer csak megszólal a csengő.

Konyhástul odaégett karácsonyi menü

Na ne már, ki az a hülye, aki megint tíz perccel hamarabb jött? – morogsz magadban. Azért megpróbálsz magadra ölteni egy mosolyt, miközben robogsz kifelé a konyhából, otthagyva őrizetlenül a serpenyőben sistergő olajat, és betessékeled az első vendégeket. Belefeledkezve a nagy üdvözlésekbe a konyhában már lángol is az olaj, amit remélhetőleg időben észreveszel, még mielőtt az egész konyha tüzes pokollá változik.

(kép:flickr)

A tűzoltók tapasztalatai szerint az ünnepek alatt sokkal nagyobb a konyhai tűzesetek száma, mint az év során bármikor, ugyanis ilyenkor még az is fakanalat ragad, aki egyébként nem szokott. Mindenki rohan, kapkod, ezer dologgal próbál egyszerre zsonglőrködni, aminek a vége a figyelmetlenségből ottfelejtett tűzhely és sütő, aminek jó esetben egy szénné égett karácsonyi pulyka a vége, nem pedig egy porig égett konyha.

(forrás: Katasztrófavédelem)

(forrás: Katasztrófavédelem)

Ha megtörténik a baj, fontos, hogy sose próbáljuk vízzel oltani a lángra kapott olajat, mert csak nagyobb bajt okozunk. Ha azt látjuk, hogy lángol a serpenyő, igyekezzünk elzárni a tűzhelyet, majd egy fedővel vagy nedves ronggyal lefedve elfojtani a tüzet.

Ég a gyertya, ég, és vele együtt minden más is

(kép:pxhere)

A másik gyakori veszélyforrás a lánglovagok szerint a rengeteg égő gyertya, és bizony igazuk van. Én már csak tudom, hiszen annak idején a mi fánk is az ottfelejtett gyertya miatt lett a tűz martaléka, és bizony elég volt neki 5 perc, vagy talán még annyi sem. Szóval bár nem túl elegáns, de ha nem tudod elképzelni a fát gyertyák nélkül, javaslom a gyertya formájú égőket.

Elég egy zárlatos égő, és vége a bulinak

De nem csak a fán okozhatnak gondot a gyertyák, az adventi koszorún és egyéb karácsonyi dekorációkon lévők is éppoly veszélyesek. A tűzoltók országszerte demonstrációkat tartanak, hogy bemutassák, hogyan kap lángra egy egész szoba egyetlen ottfelejtett gyertyától. Fokozottan felhívják mindenkinek a figyelmét, hogy az ilyen dekorációkat a függönytől, könyvespolctól és egyéb gyúlékony tárgyaktól messze helyezzék el, lehetőleg üveg vagy fém felületeken, amiken nem tud tovább terjedni a tűz. Valamint soha ne hagyják őrizetlenül őket, egyetlen percre sem.

(kép:maxpixel)

Sajnos bármennyire is tűnik biztonságosnak a nyílt láng használata helyett a karácsonyi égősorokkal díszíteni a fát és a lakást, a zárlatos fényfüzérek gyakori okozói az ünnepi lakástüzeknek. Éppen ezért, bármennyire is csábító az áruk, sosem szabad kétes eredetű díszvilágítást vásárolnunk, mert a silány minőség nagy kockázatot rejt. A szikrázó vagy lángra kapott égősort mindenekelőtt áramtalanítani kell, csak azután szabad vízzel oltani, különben áramütést kaphatunk.

A karácsonyfa olyan, mint a vágott virág, vízbe kell tenni

Nézzük, hogyan tudjuk megmenteni az ünnep ékességét, a karácsonyfát attól, hogy lángoló fáklyává változzon a családi vacsora kellős közepén. A titok, hogy rendszeresen locsolni kell, ezzel tartva frissen. Ez által nem csak tovább marad életben, és lesz üde, zöld, de a kiszáradástól megóvott fa megmentheti az egész család életét egy esetleges tűz esetén. Íme a bizonyíték, a száraz fenyő másodpercek alatt lobbantja lángra az egész lakást, amíg egy öntözött fát bőven van időnk eloltani.

Égő karácsonyfa esetére a tűzoltók azt tanácsolják, hogy azonnal borítsuk le és dobjunk rá egy nagy pokrócot, hogy elzárjuk az oxigén útját, így a tűz elalszik. Viszont ha már nagyon lángol, ne akarjuk mi megoldani a helyzetet, hanem azonnal hívjuk a tűzoltókat és mentsük az életünket.

(kép: www.bauhaus.hu )

A karácsonyfát víztartályos fenyőtalppal tudod frissen tartani, ami ugyan jóval drágább, mint a hagyományos, de életeket menthet, és a zöld fenyő sokkal szebb is, mint egy kiszáradt kóró. A legjobb a fát a függönytől távol elhelyezni, és inkább díszekkel, mint gyertyákkal vagy csillagszóróval dekorálni, aki pedig biztosra akar menni, akár egy tűzoltó készüléket is beszerezhet, hogy az ünnep garantáltan békés legyen.

(kiemelt kép: pixabay)



Címkék: