Bár minden évben haragszom egy kicsit az őszre, hogy van pofája eljönni, véget vetni a nyárnak, és sunyi módon bevezetni minket a hideg télbe, de azért valljuk be, csodálatosan szép és tele van jobbnál jobb programokkal. Az egyik ilyen a szüret, ami a (sajnos egyre távolodó) gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt évről évre.

Azt annyira nem csíptem, hogy korán kellett kelni, de mikor kiértünk a szőlőbe, és sorra futottak be a rokonok, köztük a sok gyerek, akikkel együtt rohangálhattunk (amíg a felnőttek lehúzták az első pálinkát), már nem is emlékeztem, hogy álmos vagyok.

Az én drága, imádott nagyikám megkínált mindenkit pár finom falattal, de a következő percben már osztotta is az ukázt, na meg a vödröket, ollókat, puttonyokat, és hajtotta fel a népet a hegyoldalra, mert hát a szőlő nem szedi le magát.

(kép: pixabay)

Szerettem volna én vinni a puttonyt, de az nagyobb volt nálam, viszont imádtam kurjongatni, hogy “putonyooooos”, mikor megtelt a vödröm szőlőfürtökkel. Az volt a legjobb része a napnak, nagyi egybefasírtja után, mikor mezítláb taposhattam a szőlőt a kádban, és megkóstolhattam végre a mustot, ami akkor még jobban ízlett, mint a bor, ma már ez fordítva van.

Na most újra itt az ősz, borvidékenként változóan szeptember elejétől egészen október végéig tart a szőlő betakarítása, úgyhogy aki csak teheti, induljon meg szüretelni, valamelyik magyarországi domboldalra, mert nincs is annál jobb, egy napsütéses őszi hétvégén. De a jó hangulaton, és a pálinkán kívül van még pár elengedhetetlen szüreti kellék, amik nélkül nem lesz bor a szőlőből.

Egy éles kacor megkönnyíti a szüretet

Emlékszem mi, gyerekek szüretelőollókat kaptunk, mondván az majd nem szalad bele a kezünkbe, de nagyi a kacorkéssel vágta le a fürtöket. A lényeg, hogy éles legyen, mert ha nyiszitelni kell leperegnek a szőlőszemek, és sosem ér az ember a tőkesor végére.

Az ívelt pengéjű kacorkést már 1 490 forintért is beszerezheted, de persze 17 200-ért is van, ha műkedvelő szüretelő vagy.

A szőlő szedéshez kialakított szüretelőollókat pedig találsz akár már 918 forintért, de ha azt akarod, hogy több szezont kibírjon, válassz kicsit strapabíróbbat 4040-ért.

Vödörből a puttonyba

Na most ha már felcaplattál a hegyre, és ott gubbasztasz a szőlőtőke tövében, nem árt ha van nálad egy szedőkosár, vödör, tál vagy bármilyen öblös, mély alkalmatosság, amibe serényen pakolhatod a fürtöket. A lényeg, hogy férjen bele bőven, de azért meg bírd emelni, mikor megtelik. Na akkor jön a legjobb rész, hangosan kiabálhatsz, hogy puttonyost ide!

És akkor jön egy erős legény, a hátán egy jól megtermett puttonnyal, ami egykor még fából készült, de ma már leginkább műanyagból. Van 10-25, de még 50 literes is, csak legyen aki cipeli ( 9 80011 684 Ft).

A régi faputtonyok 25 literesek voltak, és azok számával jelölték a Tokaji Aszú koncentráltságát, cukortartalmát és minőségét. Az aszú lehetett három, négy, öt, de akár hat puttonyos is, minél nagyobb a szám, annál jobb a minőség, ugyanis annál több töppedt aszúszemet kevertek egy-egy gönci hordó musthoz. Ma már csak az 5 és 6 puttonyosokat minősítik aszúnak.

Bogyózás és darálás

Leszedtük a szőlőt, de még csak most jön a java, ugyanis abból mustot, majd bort kell varázsolni. Szóval jöhet a bogyózás, a zúzás, a darálás, hogy az apró szőlőszemek megrepedjenek, és szépen kicsordogáljon belőlük a must.

Egy jó nagy szüretelőkádra lesz szükséged, és egy zúzó-bogyózó gépre, ami elválasztja a szemeket a zöld részektől. Természetesen van elektromos változat is, de ha nem vagyunk nagybirtokos szőlészek, bőven megteszi a kézi változat is (108 818 Ft).

(kép: prenker)

Taposd meg és préseld

A darálással a must 60-70 százaléka már kicsorog a cefréből, viszont nem szeretnénk azt a maradék 40 százalékot kárba veszne, szóval ideje megtaposni a szőlőt és kipréselni belőle az utolsó cseppeket is.

(kép: vinolion)

A gyerekek kedvenc szüreti mókája a szőlőtaposás, végre szabadon garázdálkodhatnak, és tocsoghatnak a szőlőben, utána pedig jöhet a többszöri préselés (25 600 forinttól), hogy ne maradjon más, csak a törköly.

kép: bi-bor)

Must, te édes

Hogy lássuk, jó minőségű volt-e az idei termés, és elég édes-e a must, kellemes módszer, de nem biztos, hogy elég ha megkóstoljuk azt. Szóval kicsit tudományosabban is meg kell mérni annak cukortartalmát, egy mustfokolóval (1 280 Ft). Ezzel az apró eszközzel megbecsülhető a várható alkoholtartalom, és folyamatosan nyomon követhető az erjedés folyamata is.

 

(képek: emag, wikipédia)

(kiemelt kép: wikimedia)



Címkék: