A római-parti védmű parti sávban létesítendő, a kerítések vonalához igazodó nyomvonalát támogatta a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén. A testület húsz igen szavazattal, nyolc nem ellenében és egy tartózkodás mellett döntött arról, hogy az ügyben felkért szakmai grémium többségi javaslata alapján a Duna-parton létesítendő, a kerítések vonalához igazodó nyomvonal továbbtervezését támogatja, nem pedig a parttól beljebb, a Királyok útja vonalában.

Az Index cikke szerint a továbbtervezés azért lényeges, mert a nyomvonalakat vizsgáló szakmai bizottság szerint a szivárgásokra vonatkozó számítások nem teljesen megnyugtatóak. A főpolgármester korábban pedig saját maga nyilatkozott arról, hogy a gátépítéssel járó bontások miatti kártalanítások hatalmas összegbe kerülhetnek.

A napirendi vitában több ellenzéki képviselő a döntés elhalasztása mellett érvelt további vizsgálatokat kérve.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester ugyanakkor elmondta, a kerítés menti nyomvonal elképzelése civil javaslatok alapján fogalmazódott meg, és hogy a védmű tervezése során az a fontos, hogy az biztosítsa az árvízvédelmet, próbálja megőrizni a part természetközeli állapotát, valamint a csónakházak és a sportlétesítmények védelmét is ellássa.

Tarlós István főpolgármester azt hangsúlyozta, hogy semmi mást nem akarnak, mint megvédeni a csillaghegyi öblözetet, az ügyben nyolc szakvélemény készült, de olyan megoldás nem létezik, amellyel mindenki teljesen elégedett lesz.

Forrás: MTI/Index

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: