A múltkor írtam a csomagolásmentes boltról, mint jelenségről, hogy szerintem összességében carbonfooprint-lábnyomilag, nem állunk jobban vele, mintha mindenki megvenné a boltban a cuccot, akár műanyag zacsiban, és bedobná a szelektívbe.

Most egy másik dolog is eszembe jutott, mégpedig a visszaváltható PET palack ötlete. Mindenki azon kesereg, hogy bárcsak visszaváltható lenne a PET palack, mekkora buli lenne, mert kevesebb lenne károsanyag kibocsátás.

Szerintem meg nem. Elmondom, miért gondolom ezt. Jelenleg a boltok úgy vannak berendezkedve, hogy befelé jön az áru a raktárba, kifelé meg maximum a saját szállításban használt göngyöleg megy, agyonoptimalizált rendszerben, ahol az autó raktere milliméterre tele van pakolva, nemhogy egy PET-palack, de egy negyed meggy se fér be. Akciós konténerek, tejes, húsos külön, zöldségek, hűtési lánc stb. Ezekkel jön a PET palackos cucc is. Idefelé, kifelé meg a pénztáron át a vevő csomagtartóján és banyatankján keresztül a lakásába.

Namost visszafelé ezt a jelenlegi körülmények között eléggé bonyi lenne megoldani. Először is bizonylatolni kellene a visszaváltást pénzügyileg, ami lassítaná az ügymenetet a kasszánál, több sorbanállással töltött idő, több pénzbe kerül. Aztán a nem szabvány méretű, tucatnyi gyártótól jövő cuccot nem szabványméretű tárolókban kellene tárolni, aminek most nincs kialakított helye. Meg ki tudja, hogy belepisált-e valaki a flakonba jókedvében, tiszta sor, hogy ezt nem lehet a friss áru közé pakolni, külön hely kell. Aztán a visszaszállításnál ugyanez a különkezelés a fő feladat, amivel gondolatban elég hamar el lehet érni a külön göngyöleg visszaaszállító autóig. Ugye a használt PET koszos, mert ki tudja, ki, mit lötyögtetett bele, benne, és meddig, és hányan?

Ez a külön visszaszállító autó 17 tonna mozgó ökolábnyom, ami dízelt pöfög ki, hangos, és hát voltaképp felesleges. Ott tartottam, hogy…

Valahogy visszakerült a koszos palack  központi logisztikára. Itt ugyanaz fog történni vele, mint a végponton, külön lötyenésmentes tárolás, beszállítónkénti szétválogatás. Ez eddig is állati sokba került, nem számolom ki, de érezzük, hogy ha ez a költség a víz meg a kóla árába beépülne, egész számú szorzót kellene használni hozzá. De csak most kezdődik az igazi buli.

A gyártó ugyanis hazaviszi a retkes, kitudjahol járt palackot, és palackonként extra biztonságos módon elmossa, mindenféle vegyszerekkel fertőtleníti, hogy újra forgalomba hozhassa. De amíg nem jut oda a gyártásban, addig is tárolja, vagy fedett, vagy fedetlen helyen. Érezzük azért, hogy palackonként plusz egy (igazából sokkal több) liter víz, meg a vegyszerek, meg a gépek, ezek amortizációja, a kontrollingon magasra húzott szemöldököket eredményez. Árat kell emelni, mert több lett a költség. Plusz elfolyatunk palackonként kitudja mennyi vizet, ami utána semmire se jó, csak ülepíteni, meg veszélyeshulladékkezelni.

A palackok között így is lesz selejt, nem is kevés. Megnő a fertőzésveszély, meg egyáltalán, más után ne igyak mán. Ezt végiggondolva belátható, hogy a jelenlegi rendszer, amiben az elkelt palackot visszagyűjtik szelektíven, az eladási helytől függetlenül, más csatornán, egy jó kompromisszum. És tovább lehet lépni innen, de nem a visszavételes irányba, hanem a nem veszek PET-palackos cuccot irányba. Az igazi spórolás a bolygóval az lenne,  ha nem najlonszatyorszámra vinnénk haza a zsugor vizeket naponta, hanem kinyitnánk a csapot, és abból innánk. Oké, tudom, ártézi víz, büdike, meg a nyáron klórszagú, én is ittam már Békés-megyében vizet, jelentős idejű ottartózkodásaim alkalmával. De az ország 90%-án nincs minőségi kifogás a vízzel szemben. És ne legyenek illúzióink, hogy az ásványvizek miből vannak, ugyanis – mint találóan leírta valaki – az ásvány szó az oldottanyag tartalomra vonatkozik, nem a kitermelés mélységére a földfelszíntől számítva. A csapvíz meg azért ritkábban felszíni.

A szénsavas kellene? Arra meg ott a szódagép. Harminc forintra jön ki egy liter, én is vettem anyáméknak, amikor odamegyek használják. A feldúsítás előtt meg használhatunk víztisztítót. Az átfolyós, szűrős sokszázezresen keresztül a kancsóig sokféle van) aminek a hasznossága minimum kétesélyes, inkább hit kérdése. Vannak normális aktívszén-szűrős, ésvagy ezüstöt tartalmazók. És ahogy a szódapatronnál sem érte meg (a vásárlók nem fizették meg) a visszaszállítás és újratöltés plusz logisztikáját, így meg is szűnt.

Mindent egybevetve, nem minden környezetromboló, ami elsőre annak tűnik, és nem minden tűnik az erőforrások értelmetlen pazarlásnak, pedig az, valamint ál-ökomegoldások is lehetnek óriási kapufák, vagy öngólok.

Ha tudsz még ilyeneket, kommenteld be, és megírjuk.



Címkék: