Amikor hírt adtunk arról, hogy az Európa-szerte feltornyosult műanyag szemetet egy ökológiai tanácsadó szerint el kéne ásni, aztán majd elővenni, ha már tudunk vele mit kezdeni, számos kérdés felmerült. Facebook oldalunk kommentelői feltették a kérdést, hogy miért nem állítunk elő a szemétből energiát? Hát ezt a svédek is megkérdezhetnék, ők ugyanis már évtizedek óta ezt teszik.

Svédország a hulladék kezelésében és az újrahasznosításában régóta kilométerekkel vezetnek a világ előtt. Nem véletlen, hogy tőlük ered a plogging, a futás és a szemétszedés ötvözése is. Komoly munkát fektetnek abba a tervükbe, hogy 2020-ra megvalósíthassák a zéró hulladék tervet és a hulladékgazdálkodási rendszereiknek köszönhetően végleg leszámoljanak a fosszilis tüzelőanyagokkal.

Folyamatosan fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszereket, jelenleg pedig az évente termelődő 4,4 millió tonna háztartási szemetük 99 százalékából energiát nyernek: a hulladékot távfűtésként, villanyáramként hasznosítják újra. Az országban 32 hulladék-erőmű üzemel, ezek pedig már több szemetet tudnak feldolgozni, mint amennyit az ország kitermel, így a svédek bizony szemetet importálnak a környező országokból. Igen, szemetet: évente több mint 700 ezer tonna norvég, finn, ír és brit hulladékot használnak fel.

A szemétből termelt energiával 950000 otthont fűtenek és 260000 otthont látnak el elektromos árammal.

A szelektív hulladékgyűjtésben is nagyon jók: a svédeknek természetes, hogy már az otthonukban szelektíven gyűjtik a szemetet, amit aztán a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnak amiből bőven van az országban.

Via Huffingtonpost.

Kiemelt kép: youtube.com



Címkék: