Senki sem szeretne génmanipulált zöldségeket, gyümölcsöket vagy húsféléket enni vacsorára, így hatalmas harc folyik világszerte a GM élelmiszerek visszaszorítása érdekében. Az EU-ban is szigorú rendeletek tiltják a haszonállatok génmódosítását, és mindent megtesznek, hogy azokat távolt tartsák az élelemlánctól.

Olykor azonban a hirhedt génmódosítást jó dolgokra is használják, nem csak arra, hogy átvágják a fogyasztókat, és 1 nap alatt növesszék a csirkét vághatóra, a paradicsomot meg dinnye méretűre. Világszerte tudósok ezrei dolgoznak azon, hogy a hasznunkra fordítsák a tudományban rejlő lehetőségeket, és bizony van, amikor a génmanipuláció hasznos vagy akár életmentő is lehet.

Több milliárd malac életét mentheti meg

(kép: Murdo Macleod/Guardian)

Az Edinburgh’s Roslin Institue kutatói nemrég megtalálták a megoldást, a több millió sertés életét követelő, és a gazdaságok számára milliárdos kárt okozó PRRS vírus ellen, ami hazánkban is ritkítja az állományt. A sertés reprodukció és légzőszervi szindróma megállítása érdekében megváltoztatták a malacok génszerkezetét, amik így ellenállóvá váltak a betegséggel szemben.

Felveszi a harcot a halálos Zika vírussal

(kép: Oxitec)

Az angol Oxitec vállalat génmódosított szúnyogokat hozott létre, amiket “ön-korlátozó” génnel láttak el, ami azt jelenti, hogy ezeknek a szúnyogoknak az utódai nem érik el a kifejlett kort, így nem terjesztik a halálos Zika vírust. Kutatók már dolgoznak a malária ilyen fajta visszaszorításán is.

Anyatejet adó tehén

(kép: National Agricultural Technology Institute Argentina)

Kínai és argentín kutatók tehén embriókat módosítottak, így születhetett meg Rosita Isa, akinek a tejében az emberi anyatejben megtalálható fehérjék szerepelnek, amik a tehenekében nincsenek jelen. Persze hosszú az út odáig, de ezzel megoldhatják, hogy ne tápszerekel kelljen hozzátáplálni a csecsemőket.

Megállítja a madárinfluenzát

(kép:Courtesy of Valerie White/Norrie Russell/Roslin Institute)

Szintén a Roslin Institute eredménye, hogy génmódosítással  csirkéket tettek ellenállóvá a madárinfluenzával szemben, ami azért nagy áttürés, mert ez a módszer akkor is megvédi a szárnyasokat, ha a vírus mutálódik, ellentétben a vakcinával.

(forrás: The Guardian)



Címkék: