New York város háztetői nem feltétlenül tűnnek legjobb helynek szőlőtermesztésre, ám a magasban létrehozott első szőlőültetvény és borászat mégis nyereségesnek bizonyult – írta az Euronews. Az ötlet alkotói az ötezer négyzetméteres ültetvényen a kordonos művelésű tőkéket 42 magasított ládába ültették, a fennmaradó terület, a szőlők között pedig vendéglátó terasz üzemel.

“A miénk a legmelegebb szőlőskert az államban, jobb minőségben szüretelünk, mint bárhol máshol New York államban. Magasabb a szőlő természetes cukortartalma, köszönhetően a magasabb hőösszegnek. A bordeaux-i vörös fajtákkal vetekedik a New York-i tetőkön termett szőlőből készült bor” – mondta Devin Shomaker, a szőlészet alapítója. Az első évjárat jövő évben lesz esedékes, és körülbelül háromszáz palack várható.



Címkék: