Nincs is jobb egy jó kis nyáresti grillezésnél, de egyetlen étkezés sem az igazi desszert nélkül. És ha már úgyis izzik a grill, a legjobb ha az édesség is azon készül, hogy kerek legyen a vacsora. Mert bizony nem csak ínycsiklandó húsok és zöldségek sistereghetnek a forró rácson, hanem a nyári kert gyümölcsei is, szóval jöjjenek a grilldesszertek.

A dinnye még grillezve is szuper      

Én imádom a görögdinnyét, minden formában és mennyiségben. Szegényt kár lenne csak a gyümölcssalátába száműzni, annál sokkal izgalmasabban is elkészíthető, méghozzá a grillen. A szeletekre vágott dinnyében lévő cukor,  a forró grillrácson pár perc alatt megkaramellizálódik, és ha még egy kis grillezett citrom levével is meglocsolod, az az igazi ízorgia.

 Balzsamecetes grillezett cseresznye

Roskadásig vannak a fák, a gyönyörű, magyar cseresznyével, de ha nincs időd pitét sütni belőlük az se  baj, mert a grillen könnyedén ínycsiklandó desszertet varázsolhatsz belőlük. Nincs más dolgod, mint a megmosott, kimagozott cserkókat meghempergetni egy kis balzsamecetkrémben, és már mehetnek is a grill-lapra, vagy ha olyanod nincs, akkor használj alufóliát, hogy ne essenek a rácsok közé. A balzsamecetes grillezett cseresznye desszertként, de akár a salátába szórva, köretként is remek.

Egy kis egzotikus ananász

A legjobb, ha a szezonális gyümölcsöket dobálod a grillre, de azért néha mindenki megkíván valami egzotikus ízt. Az ananász szinte a grillre termett, már az illata is isteni, ahogy sistereg. Felejtsd el a cukrozott konzervet, vegyél egy egész gyümölcsöt, pucold meg, és a szeleteket helyezd a forró rácsra. A sült gyümölcscukor, a savanykás trópusi íz egy kis füstös felütéssel a grillparti csúcspontja lesz.

 

Karamellizált körte

De vissza a hátsókert gyümölcseihez, jöjjön egy finom vilmoskörte, főleg ha a vacsorát is azzal kísértük, a jó hangulat érdekében. A félbevágott körték úgy lesznek a legfinomabbak, ha a héj nélküli felüket egy grillecset segítségével megkened egy kis olvasztott vajjal, majd megszórod nádcukorral, és hagyod hogy kicsit odakozmáljanak. Na nem nagyon, csak hogy a cukor megkaramellizáldjon egy kicsit, hidd el még a pálinkánál is népszerűbb lesz a vendégek körében.

Fahéjas sült alma

Ha a hússütés közben jut eszedbe, hogy megfeledkeztél a desszertről, semmi pánik, pár alma mindig lapul a kamrában vagy a hűtő aljában. Mosd meg őket, szedd ki a magházat, és vágd félbe, vagy akár vastagabb szeletekre. Egy tálba tegyél 1 dl vizet, és csavard bele egy fél citrom levét, és reszelj bele egy keveset a héjából is. Tedd bele pár percre az almákat, majd egy tányéron keverj össze barna cukrot, fahéjat és egy csipet sót. Ebben forgasd meg az almát, és már mehetnek is a forró grillre. Süsd mindkét oldalukat 6 percig, addigra az egész vendégseregnek csorogni fog a nyála a fahéjas illatfelhőtől.

 

A bazsalikomos sült epernek nincs párja

Az epernyárs az egyik nyári nagy kedvencem, de a klasszikus balzsamecet-eper kombó helyett, most próbáljunk ki valami újat, és frisset. Egy mozsárban törj össze egy csokor illatos, friss bazsalikomlevelet, egy csipet sóval és 2 kanál barna cukorral, valamint egy lime levével. Az epreket húzd nyársa, és 1-2 percig süsd őket a grillen, amíg a rács nyoma láthatóvá válik rajtuk. Ez után helyezd a sült epernyársakat egy tányérra, és locsold meg a bazsalikomos öntettel, és szórj rájuk frissen őrölt fekete borsot, ha nagy a hősége, vanília fagyival is tálalhatod. Olyan pikáns ízkombinációt kapsz, hogy minden kerti sütögetésnél ezt fogják követelni a barátaid.

 

Itt a fügeszezon

Most már nálunk is olyan meleg van nyáron, hogy egyre több kertben terem meg a füge, ami szerintem frissen ezerszer jobb, mint aszalva, főleg ha egy kis csavart is viszünk a dologba. Vágd ketté a fügéket, és egy kisebb tálban keverj össze 2 teáskanál mézet, 2 teáskanál barna rummal. Ebbe mártsd bele egy pillanatra a gyümölcsöket, és dobd őket a grillre. Egy hűsítő rumos koktéllal kísérve még forróbb lesz a hangulat.

 

Sült banánhajó

Az édesszájúak nagy kedvence lesz ez a grillezett desszert, mert ebbe aztán mindent bele lehet pakolni, amit csak kívánunk. Persze akik a bikinibodyra gyúrnak, azok csak hámozzák meg a banánt, és süssék mindkét oldalát barnára, de akik bűnözni akarnak, azok most jól figyeljenek. A banán héját a belső ívénél hasítsd végig és nyisd szét óvatosan, hogy a végein ne szakadjon el. És most jön a legjobb rész, töltsd meg, amivel csak akarod. Jól illik hozzá a csoki, a mályvacukor, a pörkölt magvak, de a grillázs is. A grillen addig süsd, amíg a héja barna nem lesz, addigra beleolvad a töltelék, és már kész is a desszertkánaán.

 

Nyár végi szilva-szőlő mix

Sokan szeretnek sajtokat fogyasztani desszert gyanánt, amit a legjobb ízkombináció érdekében magvakkal és gyümölccsel szoktak tálalni. De még finomabb, ha azt azokat előtte meggrillezed. A kimagozott, félbevágott szilvákat és a nyársra húzott szőlőszemeket tedd a grill-lapra, és szórj melléjük egy kis diót is. 1-2 perc alatt  a gyümölcs megsül, a dió pedig kellemesen megpörkölődik.  Helyezd a szilvát és a szőlőt egy tányérra és szórj a tetejükre kecskesajtot, friss rozmaringot, és csurgass rájuk egy kevés mézet, majd hintsd meg a pörkölt dióval. Vigyázz, rá lehet szokni.

Barack orgia, vaníliafagyival

Jöhet az őszi, a sárga, vagy a kopasz, mindegyik isteni grillezve. Pofon egyszerű a recept, vágd félbe a barackot, ha szereted szórd meg egy leheletnyi szerecsendióval, és cukorral, és már mehet is a grillre. Ha elkészült tálald vaníliafagyival, amit én szeretek megszórni finomra vágott mentával, ami remekül kihozza a barack ízét. Ez a hideg-meleg desszertvariáció igazi nyári csemege.



Címkék: