Tudósok egy ideje arra törekednek, hogy létrehozzanak egy finom, ehető, de sokkal ellenállóbb banánt, mint a Cavendish, aminek fajához tartozik a legtöbb világszerte kapható és fogyasztható banán. Ez a gyümölcs ugyanis bármennyire finom, sajnos rendkívül sérülékeny, a kártevőkre és a járványokra pedig különösen érzékeny.
A kutatók már találtak is a kísérleteikre egy megfelelő fajt, a madagaszkári banánt, ami ugyan jelen állapotában emberi fogyasztásra nem alkalmas, nagyon szívós növény, amitől azt remélek, ha keresztezik a Cavendish banánnal, megoldódik a nagy banánprobléma.
A madagaszkári fa viszont kipusztulóban van, alig öt fa él belőle a vadonban.
Vagyis előbb, hogy meg tudják menteni az ehető fajta banánt, először meg kell menteniük a madagaszkári banánt azzal, hogy valamilyen módon konzerválják a fákat. A tudósok most azt remélik, hogy a nyilvánosságnak köszönhetően nagyobb eséllyel sikerül majd megvédeniük a veszélyeztetett banánt.
Forrás: 444.hu
Kiemelt kép forrása: deviantart.com/sulyland