Megfelelő ütemben haladnak a Liget Budapest Projekt építkezései, az év végére több kiemelt fejlesztés is elkészül – írja az MTI. A Néprajzi Múzeum és az állatkert bővítéseként megvalósuló Pannon Park már épül, a Szépművészeti Múzeum októberben, a teljes körűen felújított Olof Palme Ház helyén létrejövő Millennium Háza pedig a jövő év közepén nyitja meg kaput.

Az elmúlt hetekben elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs mélyépítése, a Magyar Zene Háza építése még a nyáron, az Új Nemzeti Galéria kivitelezése pedig az év második felében kezdődik el. Év végére elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épülete. A parkfejlesztés első üteme is lezárul, a nyár végére megújul a Vakok kertje és létrejön egy korszerű sportközpont is. A közönség már birtokba vehette a városligeti kutyás élményparkot is, amely az ország legkomplexebb, legkülönlegesebb kutyás oázisa, naponta csaknem ezer kutya használja. A területen lebontott épület helyén 5 ezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre.

A Liget Budapest Projekt keretében kialakított, idén májusban átadott kutyás élménypark bejárata a Városligetben 2018. július 4-én. Az élménypark megnyitásával több mint ötezer négyzetméterrel bővült a park zöld területe. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

A Szépművészeti Múzeum felújítása mellett az egyik legfontosabb múzeumszakmai fejlesztés egy új, korszerű raktárorozási és restaurálási központ létrehozása, amely a barnamezős fejlesztésként a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház helyén valósul meg. Az OMRRK több mint 350 ezer, felbecsülhetetlen értékű műtárgy otthona lesz. A kivitelezés a befejezéshez közelít, már kialakítás alatt vannak négy szint mélyen a raktárak, az épület az ütemterv szerint 2018 végére elkészül és megkezdődhet a műtárgyak beköltöztetése, restaurálása.

A Szépművészeti Múzeum Liget Budapest Projekt keretében felújított Román csarnoka 2018. július 4-én. A mintegy 900 négyzetméter alapterületű középkori bazilika belső terét megidéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán majdnem hetven restaurátor dolgozott, 2500 négyzetméter falfelületet alkotott újjá. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Ebben az évben befejeződik a komáromi Csillag Erőd rekonstrukciója és bővítése is. Ott egy új, összesen több mint 7 ezer négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum szobrászati remekművekről készült egykori gipszmásolati gyűjteménye talál majd otthonra, 70 évnyi hányattatás után ismét egységesen és széles körűen bemutatva a szobrászat fejlődését a görög-római antikvitás korától kezdve a reneszánszig. Az intézmény jövő nyáron nyílik meg.

A Dózsa György úton megvalósítandó 800 férőhelyes mélygarázs építése már júniusban elkezdődött a Néprajzi Múzeum mellett, amelyet a tervek szerint az Állatkerti körúton egy 700, a Hermina úton pedig egy 275 férőhelyes mélygarázs építése követ.

A Szépművészeti Múzeumnak a Liget Budapest Projekt keretében felújítás alatt lévő Reneszánsz csarnokának mozaikpadlója 2018. július 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

2017 tavaszán már átadták az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült új pavilonokat. Tavaly novemberben megkezdődött az Olof Palme Ház műemléki restaurálása is, amely a Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással, de helyet kap benne a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is. A házból már elbontották a korábbi hozzáépítéseket, jelenleg az eredeti terek visszaállítása, valamint a különleges, egyedi Zsolnay díszítések restaurálása zajlik. Az épület 2018 év végére készül el.

A Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén 2018. július 4-én. Középen az 56-os emlékmű látható. MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

A parkfejlesztés első üteme is a befejezéséhez közelít, melyet tavaly októberben kezdtek el, és amely Magyarország történetének legnagyobb léptékű kert- és tájépítészeti megújításának első lépése – írta az MTI.

 

Kiemelt kép: A Liget Budapest Projekt keretében megújuló Vakok kertje a Városligetben 2018. július 4-én. MTI Fotó: Máthé ZoltánCímkék: