A világ legnagyobb koralltelepe feletti felhőtakaró megnövelésével és „kifényesítésével” óvnák meg a pusztító fehéredéstől az ausztrál Nagy-korallzátonyt.

Daniel Harrison óceánkutató a Sydney-i Egyetem Tengertudományi Intézetének munkatársa kedden mutatta be az általa kidolgozott stratégiát egy Queensland állambeli tudományos kongresszuson, amelyen 200 szakértő vitatta meg a súlyos károkat elszenvedett korallzátony megóvásának lehetséges módjait.

Felhőképződéskor a lehűlő levegő hőmérséklete harmatpont alá süllyed és a feleslegessé váló vízgőz kicsapódik. A kicsapódás a légkörben lebegő, szabad szemmel nem látható szilárd anyagok – például vulkáni hamu, por, sókristályok – felületén indul meg.

„A szárazföld felett rengeteg a por és az egyéb szilárd anyag. Az óceán felett azonban elsősorban a tengeri só számlájára írható a felhőképződés. Elképzelésünk szerint fogjuk a tengervizet és szétpermetezzük a levegőben, hogy elpárologva maga után hagyja a sókristályokat”

– magyarázta Harrison, aki a Coffs Harbour-i Southern Cross Egyetemen dolgozó kollégáival együtt dolgozik a projekten.

Kép forrása: Pixabay

 

A kutatók egyedi tervezésű szórófejekkel juttatnának több ezer milliárd vízcseppet a légkörbe másodpercenként. A finom vízfátyol a tervek szerint nagyjából egy kilométerre az óceán fölé jutna el. Harrison szerint a módszer „kifényesítené” a felhőket a zátony felett, ami azt jelenti, hogy több napfényt tudnának visszaverni az űrbe. A korallfehéredést a melegedő óceánvíz és a napfény együttes hatása okozza.

„Ha leárnyékoljuk a korallokat, akkor a melegedő víz ellenére sem indul be a fehéredés”.

Harrison azt állítja, a klímaváltozás mostanra olyan mértéket öltött, hogy a káros anyagok azonnali és drasztikus visszaszorítása esetén is tovább fog melegedni a zátony körüli víz a következő egy-két évtizedben. A korallzátonyok kevesebb mint 0,1 százalékát fedik le az óceán területének, ám a tengeri élőlények 25 százaléka használja őket élőhelyként élete legalább egy szakaszában. A kutatók sajnos nem tudják pontosan, hogy a korallzátonyok elvesztése milyen következményekkel járna a tengeri élővilágra nézve.

 

Forrás: MTI 

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: