Az Építészfórum bukkant rá az interneten a brit Invisible Studio multifunkcionális kisházára, amely a könnyű összeszerelésre, az újrahasznosításra és a környezetben fellelhető anyagokkal való improvizálásra épít. A Trailer (Equivalent #2) elnevezésű, 40 négyzetméteres építmény anyagköltsége minimális, ugyanis építőipari hulladékokból és a környező erdőkben megtalálható nyersfából készül. (Minél közelebbi helyszínről érkezik a faanyag, annál olcsóbb a szállítási költség és csökken a környezeti hatás.)

Az elkészült prototípus költsége 20.000 font (nagyjából 7,3 millió forint), és Nagy-Britanniában már megkapta a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy átmeneti vagy akár állandó szálláshelyként funkcionáljon.

A házikó a felállítás helyszínére praktikusan és egyszerűen fuvarozható, ugyanis nem túlméretezett, és ideiglenes kerekek szerelhetők rá. Az épület vázszerkezete fagerendákból áll, acél alvázszerkezetű, külső héja hullámos, üvegszálas borítású. A belső tér rétegelt lemezből készült, a belső kialakításban pedig maradékanyagokat hasznosítottak újra, a felső szint korlátjai például feleslegessé vált sodronykötélből készültek. Ugyanígy a nyílászárókat is használtan, vagy a kiselejtezett gyári darabokból építették be, sőt, a szigetelés is hulladékból készült.

Kép forrása: Instagram

 

Nem ez az első prototípus, amivel az Invisible Studio kísérletezett, korábban különböző erdei projektek keretében készült már egy hasonló jellegű építmény, a Ghost Barn. A mostani házikóról ide kattintva olvashatsz bővebben.

 

Kiemelt kép forrása: Instagram



Címkék: