A túlvásárlás, az ételpazarlás a mai modern világ egyik legnagyobb problámája, miközben a világ egy része éhezik. Minden olcsóbb, ha nagy tételben vesszük, na meg mindjárt lejár a kupon is, a hűtő meg úgyis elbírja. Aztán persze sorra dobáljuk ki az ételt, mert lejárt a szavatossága, vagy csak mert már nem arra szottyan kedvünk. Megvesszük, megfőzzük, majd kidobjuk.

De nem csak az otthoni konyhánkban, az éttermekben is problámát jelent a megmaradt étel. Erre nyújt megoldást a magyar fejlesztésű, ételpazarlás ellen létrehozott Redinner applikáció, amely a vendéglátóhelyeken, illetve élelmiszerértékesítési pontokon a nap végén megmaradt ételekről gyűjt információt, majd egy étlaphoz hasonlatosan − a felhasználó tartózkodási helyét figyelembe véve − listát készít a közelben elérhető, kedvezményesen megvásárolható élelmiszerekről, maradék készételekről.

Ezzel az éttermek és a vásárlók is jól járnak, és mindenki tett valamit, hogy kevesebb étel menjen kárba.  Az alkalmazást azzal a céllal hívták életre pár évvel ezelőtt, hogy társadalmi szinten kevesebb ételt pazaroljunk el.

Az ajánlatok 20-30, de akár 50 százalék kedvezményt is nyújtanak, és beállíthatjuk, hogy mekkora körből érkezzenek, mert az ételért nekünk kell elmenni. Előre megadhatjuk, hogy milyen kosztot szeretünk, a gluténmentestől a vegánig, diétásat, vagy akár húst hússal, és a telefonunk jelez, ha egy étterem feltöltött a közelünkben egy ilyen ajánlatot. A Redinner jó megoldás lehet, ha épp nincs időd főzni, és szeretnél egy pénztárcabarát ajánlatot, amivel még a környezetért is tehetsz.

(kiemelt kép: healthyeatinhub)



Címkék: