Legutóbbi kifakadásom során kifejtettem, hogy milyen módszeresen tesszük tönkre a földet, és fullasztjuk műanyag hulladékba a rettenetes vásárlási szokásainkkal. Mert miközben szörnyölködünk a klímaváltozás pusztító hatásain, mi magunk vagyunk a totál értelmetlen csomagolás bajnokai.

A kielégíthetetlen vásárlási vágyunkat, a már már reflexszerű felhalmozási kényszerünket az akció szó hallatán, és a mérhetetlen lustaságunk és időhiányunk kombinációját meglovagolva az áruházak lassan már a mákot is szemenként csomagolják, mert akkor tuti megvesszük.

Azt hittem, a 10 grammonként 20 gramm műanyagba csomagolt élelmiszereknél semmi sem tud jobban kiborítani egy szupermarketben, de óriásit tévedtem. A prímet kétség kívül a gyerekeknek szánt, a szülői gondoskodásra apelláló röhejesen agyoncsomagolt termékek viszik, amik láttán sírva tudnék fakadni.

A gyerek egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg minél kisebb darabokban

Nos vegyünk egy gondos szülőt, aki tudja, hogy a gyereknek minden nap ennie kell friss zöldséget és gyümölcsöt. Lássuk, milyen lehetőségei vannak, mikor végigsétál a szupermarket zöldségesrészlegén. Az egyik verzió, hogy vesz öt almát és ugyanennyi répát, szépen leméri őket, hazaviszi, megmossa, ha kell a répát megpucolja, majd belenyomja a gyerek kezébe, és hagyja, hogy az “megküzdjön” a hatalmas feladattal, vagyis annak önálló elfogyasztásával.

Te jó ég, mit is képzelek én, hogy egy mai gyerek megfogjon egy egész almát vagy répát, és azt a két kezével meg a fogaival szépen bepuszilja. Hát szülő az ilyen, aki erre kényszeríti a gyereket? A zöldséget meg kell mosni neki, meg kell pucolni, ki kell csumázni, fel kell vágni apró darabokra, és pontos porciókra kell osztani, mert 5 gramm extra répa és még a végén besárgul az a gyerek.

Milyen szerencse, hogy ezt az áruházak elvégzik helyettünk. Az almát és a répát is 60 grammonként csomagolják, külön kis műanyag zacskókba, majd 5 zacskót egy nagy műanyag zacskóba, hogy nehogy elfelejtsük, hány napon megy suliba a gyerekünk. Mindezt a 300 gramm almát vagy épp répát a hat darab zacskóval 3 kiló áráért adják, de mit számít az, hiszen mi jó szülők vagyunk, egészségesen tápláljuk a gyerekünket.

Igaz, hogy közben a bolygó belefullad a műanyag hulladékba, így mire a gyerekünk felnő, már lehet, hogy nem terem se répa se alma, de kit érdekel. Papolunk neki a környezetvédelemről, miközben több műanyag hulladékot rejt a tízórais doboza, mint egy szelektív szemetes. De persze a szülők nagyon elfoglaltak, nincs idejük répát szeletelni, a gyerekek meg már nem tudnak a kezükbe fogni egy egészet, és elrágcsálni.

  

Az előre felkockázott, műanyagba csomagolt, műanyag villával ellátott gyümölcsök szintén megoldják a tízórai készítési gondokat, de garantáltan nem áll meg a globális felmelegedés 1,5 foknál, ha minden gyerek kidobja ezeket a csomagolásokat, minden áldott nap.

Úgy tűnik, hogy a gyerekek apró kezeire hivatkozva minden terméket el lehet adni, pláne ha be van ötösével csomagolva. Öt mini alma, banán vagy körte, egy színes “gyerekeknek” felirattal ellátott műanyag zacskóban, szintén a gondos szülők nagy barátja, főleg ha még 80 gramm műanyagba zárt magot is adunk mellé.

Minden más megbocsátható, ha nincs benne színezék 

Na de a gyereknek jár néha valami édesség is, nehogy megártson a sok vitamin és műanyagdús, előrecsomagolt zöldség. Ilyenkor is fő az egészség, keressük a színezékmentes, gluténmentes, mindenmentes, természetes kekszeket, piskótákat és egyéb cuki, mackóalakú rágcsálnivalókat.

De ezek is csak akkor igazán gyerekkompatibilisek, ha kis adagonként, külön vannak porciózva, zacskózva és még azon felül dobozolva. Az eszem megáll, amikor a csomagoláson büszkén feltüntetik, hogy minden egyes piskóta, vagy adag keksz “mókás méretű” zacsiban várja, hogy a gyerek 30 másodperc alatt elpusztítsa.

Hát ez tényleg mókás, hogy 375 gramm piskótát, 15 zacskóban és egy papírdobozban veszünk meg, vagyis 25 gramm sütire jut egy adag műanyag is. Ez nem mókás, hanem siralmas. A szülő megveszi, a gyerek imádja, a környezet meg szépen elpusztul. Mi a bánatért nem lehet kivenni egy darab piskótát egy dobozból és a gyerek kezébe adni?

Ja, mert csomagolás nélkül nem lehet az iskolatáskájába, vagy épp a saját táskánkba berakni, hogy a játszótéren megehesse. Tudom nem olyan mókás, viszont annál környezetbarátabb az ételhordó doboz, amiből egy is elég, nem kell sütinként egy újabb.

 

Az egészséges rágcsa 16 grammonként érkezik

De nemcsak az édesség, a szuper egészséges, sült zöldborsó is hat darab zacskóban érkezik. Nem akarod, hogy a gyerek chipset zabáljon, de nincs időd zöldségchipset sütögetni a sütőben. Berobogsz a boltba, keresel valami egészséges rágcsát és tádám.

  

Ez az, sütőben sült zöldborsó, ráadásul még gluténmentes is, és nevetni fogsz, de baromi finom. Ámde jobb, ha soha nem kóstoltatod meg a gyerekkel, mert ha rászokik, te leszel a felelős a bolygónk elpusztulásáért. Ugyanis az egészséges borsóchips gyártói 16 grammonként, vagyis nagyjából 8 szemenként csomagolják a terméket. Normálisak ezek? És van pofájuk azt hirdetni, hogy ez egészséges, miközben a mértéktelen hulladéktermelésbe belepusztul az élővilág fele.

Fontos, hogy a gyerek igyon elég folyadékot, és azt mindig új üvegből 

Minden valamirevaló szülő tudja, hogy a gyerek folyadékbevitelét nem lehet félvárról venni. Persze ezt az áruházak is tudják. Na meg azt is, hogy a gyerekek keze kicsi, meg azt hogy szeretik a mini, színes figurákkal díszített termékeket.

Komolyan mondom, hogy az a szülő, aki képes a két decinként műanyagba vagy kartonba csomagolt vizet vagy gyümölcslevet megvenni a gyereknek, az megőrült. Persze a kartondobozoshoz extraként még egy remek műanyag szívószál is jár, csakhogy tuti elpusztuljon a bolygó.

  

Bárcsak feltalálta volna már valaki az újratölthető cumisüveget vagy épp kulacsot. Ó várj! Ja, hogy már van ilyen. Akkor ne vegyél a gyerekednek 1,5-2 decinként palackozott italt, még akkor se ha baromi organikus, meg bio, meg miegymás, mert az a káros anyag, amit a csomagolása legyártásakor kibocsátanak, és az a hulladékmennyiség, ami marad utána, a te gyerekedet veszélyezteti.

A kalciumtól erős lesz a gyerek, főleg ha jár hozzá jó sok műanyag

Nemcsak a víz és az üdítő, a tej és a tejtermékek is fontosak, a gyerek fejlődése végett. A baj csak az, hogy ezek pont olyan műanyag rettenetekben kaphatóak, mert hát ugye így praktikus. Az ember csak előkap egyet a táskájából, és a porontya szájába nyomja menet közben, aki így tuti nagyra nő majd. Jobb is, ha jó erőben lesz, mert a klímaváltozást biztos nem tudjuk megállítani, csak felgyorsítani a flakonhegyekkel, így kellenek a stramm gyerekek, akik túlélik a várható szélsőséges viszonyokat.

Szóval arra kérlek, ha legközelebb a boltban valami egészségeset akarsz venni a gyerekednek, ne csak azt nézd, hogy mi van a zacskóban, vagy mi van a zacskóra írva, hanem azt is, hogy mennyi felesleges zacskót látsz. Ha igazán jót akarsz a csemetédnek, válaszd a csomagolásmentes termékeket, a minél nagyobb kiszereléseket, és porciózz magad, használj uzsonnás dobozt, kulacsot, és ami a legfontosabb, magyarázd el a gyereknek, hogy miért teszed mindezt.



Címkék: