Megújuló energiákat használni maga a jolyjoker, mindenki nyer vele. Önző módon kezdjük a rövidtávú önös érdekeinkkel, vagyis azzal, hogy egy zsák pénzt spórolhatunk meg vele. Aztán nézzük mit kíván a bolygó, ami nem mellesleg pont annyira a mi érdekünk is, mint a pénztárcánké. Azt, hogy végre leálljunk a mértéktelen károsanyag kibocsátással, és inkább a megújuló energiákban rejlő, szó szerint kimeríthetetlen lehetőségeket kezdjük használni.

Kishazánk mérföldekkel le van maradva ebben a témában, de láthatóan igyekszik felzárkózni, nap-, szél-, és vízenrgia használatában. Ezt a lemaradást mi leginkább abban érzékeljük, hogy még mindig elég drága napelemekkel, napkollektorokkal, vagy épp földhővel ellátni az otthonunkat, és nem annyira szeretjük a gondolatot, hogy most milliókat kell kiadnunk, hogy majd 10 év alatt megtérüljön a befektetés.

Pedig bizony rá kell lépni erre az útra, máskülönben mi is, és a bolygó is belefulladunk a rengeteg CO2-be. Na, most az a remek hírem van, hogy például napsugárzás szempontjából ideális helyen van kishazánk, a kedvező adottságú országok közé tartounk, ahogy azt az európai napsugárzási térkép is mutatja.

(kép: wikipedia)

Hazánkban a napsugárzás teljesítménye derült idő esetén megközelítőleg 1000 W/m2 , és az éves napsütéses órák száma eléri a 2100-at. “Magyarország területére kb. 380-szor akkora mennyiségű energia érkezik egy év alatt a Napból, mint az ország teljes évi energia-szükséglete. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy egy átlagos nyári napon több energia érkezik a Napból, mint Magyarország éves energiaszükséglete.”

Ráadásul a napeneregia tiszta energia, ami azt jelenti, hogy a napelemek és a napkollektorok zéró, vagy minimális (1-3%) segédenergiát használnak. Éppen ezért, most szeretném megmutatni, hogyan is működik ez egy olyan országban, ami húsz évvel előttünk jár megújuló energiafelhasználás terén.

Az élet Ausztráliába sodort, ahol szó szerint minden napenergiával működik. Talán csak a kutyaházakon nincsen napelem, vagy napkollektor, na persze a napsütéses órák száma is kiemelkedően magas, van ahol 3000 felett van.

Csakhogy a nap nálunk is süt, szóval érdemes követni a példájukat. Napenergiával állítják elő az áramot, azzal fűtenek, hűtenek, melegítik a vizet, gázt szinte egyáltalán nem is használnak. A mi házunk tetején is ott figyel két eszköz, egy napelem és egy napkollektor.

 

A kettő abban különbözik, hogy a napelem villamos energiává alakítja a napenergiát, amíg a napkollektor hőenergiává. Vagyis előbbivel működtetnek mindent, ami árammal megy, utóbbival pedig a melegvizet állítják elő.

Na most történt egyik nap, hogy a kertben bogarászva valami csordogáló hangott hallottam, mint mikor az ereszben folyik a víz, csakhogy esőt hetek óta nem láttunk. Így gyanús volt, hogy a víztartályos napkollektor lesz a ludas. A párom felszalad a tetőre, és valóban, szivárgott az egyik kollektor.

Szóltunk a főbérlőnek, aki megeresztett egy telefont, és egy óra műlva már itt is volt valaki a szolár cégtül, hogy ha kicsi a baj elhárítsa, ha nagyobb, akkor felmérje a teendőket. Mint megtudtam, a napkollektor közel 20 éve volt már a tetőn, és az éves karbantartáson kívül eddig nem szorult nagyobb javításra.

Hát, most úgy tűnik eljött az ideje, kiderült, hogy az egyik kollektor ereszt. Azt mondták elég a 2 kollekort lecserélni, a tartály még elmuzsikál egy darabig, de a tulaj úgy gondolta essünk túl az egészen. Nem viccelek, másnap reggel ott álltak, hogy elvégezzék a munkát.

Két ember megjelent egy darus kocsival, és 2 óra alatt lezavarták az egészet.

Felpattantak a tetőre, és először a régi kollektorokat szerelték le, majd a daruval leemelték a tetőről.

Ezután következett a tartály, amit szépen lecsavaroztak, és már ott lógott a darun az is.

 

A tető üres volt, előkapták a csomagolásból az új paneleket, és már mentek is fel a helyükre.

 

 

Az új tartályra felszerelték a szelepeket, és már ott is volt a tetőn.

 

A napkollektorokat és a tartályt összekapcsolták, felcsövezték, szigetelték és ennyi volt.

 

A 300 literes új tartály, két darab napkollektorral, összesen 160 kilót nyom üresen, amit a két szaki a darus kocsival pik-pak felszerelt, és legszebb az volt az egészben, hogy a majdnem húsz évvel ezelőtti tartály és kollektorok helyére pontosan illett. Nem mondták, hogy kedves tulaj, ehhez már nem ilyen tetőszerkezet kell, nem ilyen fixálóvasak, nem ilyen alkatrészek, úgyhogy kezdjünk mindent megrendelni, majd négy hét múlva megjön, de a legjobb, ha még a tetőt is lecseréljük.

Két óra alatt ott volt a tetőn a napkollektor, ami egész évben ellát minket melegvízzel, és 98%-ban napenergiát használ, vagyis gyakorlatilag ingyen van. A 300 literes tartály teljesen elég arra, hogy ha jön egy borús nap akkor is legyen melegvíz, és hogy éjszaka melegen tartsa a vizet, hogy reggel lehessen vele zuhanyozni.

Itt most ért véget a tél, ezek a tavasz első napjai, és bár rá vagyunk kötve a városi melegvízrendszerre, és szükség esetén egy gombnyomással rákapcsolódhatunk, egyetlen egyszer sem volt rá szükség a tél során. Így se villany, se gázszámlánk nincs, mindent elintéz a nap helyettünk.

Hazánkban persze nem süt ennyit a nap, de az otthoni adottságok mellett is rengeteget lehet spórolni az éves fogyasztáson, nem csak pénzben, hanem károsanyag kibocsátásban is, ha gáz helyett napenergiával melegítjük a vizet, de fűtésre is használhatjuk, vagy a medence vizének melegítésére. “Éves átlagban többnyire 60-70%-os megtakarítás érhető el, ami a nyári félévben közel 100%, a téli félévben pedig 30-40%”. Ezért már érdemes váltani, a pénztárcánk és bolygó érdekében egyaránt.



Címkék: