A magyar természetfotósok képei nagy sikert arattak a Nature Photographer of the Year világversenyen. Az idei megmérettetésen 55 országból több mint 10 000 fényképpel szálltak versenybe a fényképészek az Év természetfotósa címért. A neves nemzetközi elismerést 11 kategóriában osztották ki, mely közül háromban is döntőbe jutottak a magyar fotósok.

Az eredményhirdetésre Hollandiában, a Nature Talks Photo Festival keretén belül került sor, ami a természet védelmének fontosságára és a természetfotózás szépségére hívja fel a figyelmet minden évben. A 2018-as Év Természetfotósa verseny abszolút győztese a francia Bastien Riu lett. “Flight” című képe az “Egyéb állatok” kategóriában került a döntősök közé, és nem csak a szekció győzelmet, de a verseny fődíját is bezsebelte.

Bastien Riu – Flight/NPOTY2018

A döntőbe jutott magyar természetfotósok sikere sem maradt el. A “Madarak” kategóriában Máté Bence Találkahely (Meeting point) című képe vitte a pálmát, egy indiai, két spanyol, egy francia és egy holland alkotás előtt.

Máté Bence – Meeting point/NPOTY2018

Szintén kiemelkedő teljesítménnyel zárta a nemzetközi megmérettetést Daróczi Csaba, aki két kategóriában is döntőbe került. A “Növények és gombák” valamint a “Természet művészete” 5 legjobb alkotása közé választották be a képeit.

Daróczi Csaba – Twins/NPOTY2018

Daróczi Csaba – Two forests/NPOTY2018

A “Növények és gombák” kategóriát a holland Bart-Siebelink nyerte Protea című képével.

Bart-Siebelink – Protea/NPOTY2018

Daróczi másik kategóriájában pedig a spanyol Uge Fuertes Sanz felülről lencsevégre kapott Sisimbriuma lett a győztes, és lehet hogy elfogult vagyok, de szerintem Daróczi két erdejének találkozása ezerszer izgalmasabb látványt nyújt. De persze mindenki döntse el maga, a zsűri is ezt tette.

Uge Fuertes Sanz – Sisimbrium from above/NPOTY2018

Szintén spanyol győzelem született az “Emlősök” kategóriában, ahol egy nyársas antilop tüzes menekülését örökítette meg Pere Soler Isern.

Pere Soler Isern – Oryx escape/NPOTY2018

Úgy tűnik, hogy 2018 a spanyol természetfotós éve volt, mert bár az abszolút győztes nem ő lett, két kategóriában is hazavihette az aranyat. A forró sivatagi állatportré után egy fagyos tájképpel is első helyen végzett.

Pere Soler Isern – Frozen world/NPOTY2018

A zsűri szerint a “Vízalatti világot” idén egy olasz fényképésznek, Marchione Giacomonak sikerült legjobban ábrázolnia.

Marchio Giacomo – The balcony/NPOTY2018

Sajnos az “Ember és a természet” kategória képei nem hogy szépek nem lettek, de egytől egyig elborzasztanak. A fotók pontosan megmutatják, hogy mit művelünk az állatokkal, a természettel és mindennel, amire csak rátesszük a kezünket. A brit Aaron Gekoski bikinibe öltöztetett orangutánja bizonyult a legelkeserítőbbnek.

Aaron Gekoski – Urang utang in bikini/NPOTY2018

A “Fekete fehér” szekciót egy amerikai versenyző nyerte, a “Fiatalok kategóriájában” pedig, ahol a feltörekvő természetfotósok legifjabbjai indultak, a spanyol Carla Rivas sarki rókája aratta le a babérokat.

Dvir Barkay – Sidelit Shoebill/NPOTY2018  Carla Rivas – Polar fox in evening light/NPOTY2018

A “Portfóliók” közül 2018-ban a brit Neill Aldridge, a rókák ember által befolyásolt sorsát ábrázoló, igencsak tanulságos sorozata nyerte. Ezt is és az összes döntős fotót érdemes megnézni a Nature Photographer of the Year oldalán.

Neill Aldridge – Justice? /NPOTY2018

(kiemelt kép: Máté Bence – Meeting point/NPOTY2018)



Címkék: