Nem feltétlenül kell pár év alatt kopogósra fagynia és felválnia a terasz burkolatnak. Ugyan a terasz burkolólapjai vannak a legnagyobb hőingadozásnak és hősokknak kitéve, ma már olyan anyagokkal ragaszthatjuk le őket, amik a minimálisra csökkentik az ilyen típusú, nem kívánt hibák felbukkanásának esélyét. Most mindent megtudhatsz arról, hogy mitől lesz tartós a terasz burkolata.

Először nézzük meg a négy hibát, amitől a legjobban kell félni, közben jövünk a megoldásokkal.

Kimarad a vízszigetelés

Ez nem jó. A burkolót faggassuk ki, milyen vízszigetelést tervez beépíteni. Ez azért fontos, mert a teraszra évente rengeteg csapadék kerül, nyári záporként, őszi vagy tavaszi esőzéskor, és hó vagy ónos eső formájában télen. Ha nincs vízszigetelés, a csapadék bejut a burkolat alá az aljzatba, ami idővel tönkreteheti azt, vagy a víz megfagyva akár szét is fagyaszthatja.

Nem megfelelő a ragasztó

Hiába a jó minőségű lap, a precíz vízszigetelés, ha a ragasztó nem megfelelő, azaz nem S-osztályba sorolt. Kültérre csak az S-osztályú ragasztót szabad használni. Ebből semmiképp se engedjünk, annyival nem drágább, mint amennyit bukunk, ha nem kültérit használunk. Mert mit kockáztatunk? A ragasztót elsőként. Aztán a vízszigetelést, a munkát, a fugát, és a lapot. Ezzel ne kockáztassunk, rendes ragasztóval nem okozunk százezres kárt magunknak.

Nem megfelelő technika

Szabadtéri burkolásnál elsődleges fontosságú, hogy a légbuborékokat kizárjuk a lap alól. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy kétoldalas technikát használunk, azaz az aljzatra és a lapra is teljes szélességben kerül a ragasztóból, és így helyezzük le a lapot. Ezt a technikát csak a folyékony ágyazatú ragaszóval lehet mellőzni, amikor egy sokkal hígabb ragasztóval jutunk az üregmentes ragasztóhoz. Mivel hígabb, ezért ezt sokkal könnyebb összenyomni, illetve kinyomni a lapok alól a levegőt. De a jó technika és a jó ragasztó a legjobb kombináció. Ha üregek maradnak a lapok alatt, a csapadék bejut oda, és télen felfagyasztja a burkolatot. Ennek az az oka, hogy a víz térfogata fagyáskor kb. 6-8 %-kal megnő. Befolyik vízként, ott kitölti a teret, és megfagyva kilöki a fugát, a ragasztót a helyéről, és végeredményben mozogni fog a lap. Ez az egyik legsúlyosabb következményekkel járó kivitelezési hanyagság.

A lejtés

Hiába szigeteltünk, hiába választottunk jó ragasztót, hiába volt jó a ragasztás, ha a nincs meg a megfelelő lejtés, és a víz nem folyik le a teraszról, hanem megáll rajta. Méterenként egy centit elég lejtetni, de ennek meg kell lennie. Mutatok képet a saját teraszunkról, ahol nincs meg a lejtés, látszik, hol szokott megállni a víz.

Ha ezeket sikerült elkerülni, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a terasz burkolata sokáig megmarad, olyan szépnek, ahogyan szeretjük.



Címkék: